Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ІТ-спеціалістам хочуть дозволити виїзд за кордон: що наразі відомо?

Реклама

Заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков, повідомив, що Кабінет міністрів України наразі розробляє механізм виїзду за кордон ІТ-спеціалістів.

Особливості ІТ-сфери

ІТ сфера є однією з основних сфер української економіки, яка забезпечує її функціонування в умовах воєнного стану. Так, ІТ компанії продовжують сплачувати податки та створювати нові робочі місця.

Згідно з даними Національного Банку України, експортна ІТ-індустрія забезпечила рекордних 2 млрд дол. США надходжень за І квартал 2022 року, незважаючи на воєнний стан, мобілізацію, вимушену релокацію бізнесу та команд.

За словами заступника міністра цифрової трансформації з питань розвитку ІТ, проблема виїзду за кордон стає все більш актуальною, оскільки ніхто не очікував, що війна триватиме так довго, і нікому невідомо, коли вона закінчиться.

«Персональний контакт дуже важливий. Є такі речі, як конференції, бізнес-форуми, на яких потрібно бути присутніми, демонструвати свій бізнес та залучати нових клієнтів. Це можна було відкладати на місяць-другий, але тепер ситуація така, що відкладати вже нема куди», - заявив Олександр Борняков.

Юридичне регулювання виїзду

Процедуру дозволу виїзду за кордон буде розробляти Міністерство цифрової трансформації спільно з Міністерством економіки, Міністерством оборони та Генштабом. Дозвіл на виїзд за кордон будуть надавати на короткий термін (зараз обговорюється відрядження строком не довше трьох тижнів) та з гарантією повернення на територію України після вирішення робочих справ.

Механізм передбачає, що ІТ компанії будуть подавати обмежений список працівників на виїзд за кордон (наприклад, не більше 10%), і його розглядатимуть у Міноборони та Мінекономіки, які й видаватимуть дозвіл. Документ отримають прикордонники та людина, на яку його оформлювали. Після цього ІТ-спеціаліст зможе виїхати за кордон на встановлений у дозволі термін для участі в заходах спрямованих на покращення розвитку компанії.

За інформацією Мінцифри, документ готуватимуть швидко - всього лише кілька днів.

Однак, за інформацією яка зараз є стосовно виїзду закордон ІТ-спеціалістів є ряд недоліків.

По-перше, для врегулювання виїзду ІТ-спеціалістів закордон мають бути внесені зміни до Постанови Кабінету Міністрів «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України», яка регулює питання перетину державного кордону України під час дії воєнного стану.

По-друге, має бути детально прописаний механізм отримання дозволу на перетин кордон, наразі він описаний лише абстрактно.

По-третє, запровадження переліку документів, які зможуть підтвердити мету виїзду за кордон (наприклад, запрошення на участь у бізнес-форумі, зворотній квиток).

Сніжна Валерія

юрист адвокатського об'єднання «Uniminds».

Читайте також: Перелік осіб, які не підлягають призову під час мобілізації, пропонують розширити

Набув чинності Закон щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації деяких категорій громадян

Інформація - запорука стійкості бізнесу в умовах воєнного стану. Отримуйте ключові дані для ухвалення рішень топ-командою. Зміни законодавства, перевірка контрагентів щодо ризиків й зв'язків з рф і рб, моніторинг медіа-згадок. Тільки в червні придбай LIGA360 для бізнесу за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини