Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану набрав чинності

Реклама

9 червня 2022 року набрав чинності Закон № 2247-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану».

Документ було офіційно опубліковано в газеті «Голос України» 8 червня 2022 року.

Закон покликаний спростити передачу в оренду земельних ділянок державної та комунальної власності - насамперед для розміщення виробничих потужностей підприємств, переміщених (евакуйованих) із зони бойових дій, об'єктів критичної інфраструктури та розміщення об'єктів для тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб.

Зокрема, документ спрямований на те, щоб забезпечити оперативне розміщення виробничих потужностей підприємств, які переміщені (евакуйовані) з зони бойових дій - без проведення земельних торгів із жорсткими обмеженнями умов оренди. Такі підприємства будуть визначені спільним рішенням двох ОВА (обласна військова адміністрація) - тієї, звідки переміщуються (евакуюються) виробничі потужності, та тієї, куди вони переїжджають.

Встановлення та зміна цільового призначення земельних ділянок, а також надання земельних ділянок в оренду для розміщення виробничих потужностей підприємств, що переміщені (евакуйовані) із зони бойових дій, будівництво (розширення) річкових портів (терміналів), мультимодальних терміналів та виробничо-перевантажувальних комплексів здійснюватиметься без супутніх витрат та затвердженої містобудівної документації на підставі мотивованого висновку уповноваженого органу містобудування та архітектури. При цьому для таких цілей заборонено використовувати природоохоронні території, землі природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, історико-культурного призначення, земель водного фонду (крім випадків розміщення річкових портів (терміналів), а також порушувати обмеження у використанні земель (у тому числі в сфері забудови).

Закон надав право Держгеокадастру за погодженням з Мінагрополітики призупиняти та відновлювати роботу Державного земельного кадастру, орієнтуючись на питання безпеки, а також встановлювати обмеження щодо повноважень державних кадастрових реєстраторів.

Документом також врегульовано правові передумови для складання документації із землеустрою, топографо-геодезичних і картографічних робіт, оцінки земельних ділянок за умови надання сертифікованому інженеру-землевпоряднику та/або сертифікованому інженеру-геодезисту, який виконує такі роботи, органом Служби безпеки України спеціального дозволу на виконання топографо-геодезичних вишукувань.

Реалізація положень Закону № 2247-IX нерозривно пов'язана із Законом № 2254-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо першочергових заходів реформування сфери містобудівної діяльності», який вирішує низку містобудівних питань, що виникли внаслідок військового вторгнення рф.

За матеріалами Інформаційного управління Апарату ВР.

Як захистити земельну ділянку від рейдерських захоплень? Спробуйте SMS-Маяк Земля - сервіс інформування про початок та хід реєстраційної процедури щодо об'єктів землекористування. Деталі за посиланням.

Читайте також:

Особливості регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану

Визначено особливості регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану: Закон прийнято

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини