Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Довіреності на представництво в банках і ПФУ можуть посвідчувати всі нотаріуси

Реклама

Міністерство юстиції відреагувало на звернення Нотаріальної палати України та в своєму листі зазначило, що довіреності на розпорядження грошовими коштами, управління банківськими рахунками, а також довіреності на представництво інтересів в Пенсійному фонді України можуть бути посвідчені будь-яким нотаріусом України.

Нотаріальна палата нагадала, що стали відомі факти відмови територіальних органів ПФУ та банківських установ у здійсненні представництва за довіреностями, посвідченими нотаріусами, не включеними до затвердженого Мін'юстом Переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна.

У своєму листі Мін'юст звертає увагу, що вичерпний перелік нотаріальних дій, які вважаються нотаріальними діями з цінним майном, визначений підпунктом 8 пункту 1 постанови КМУ від 28.02.2022 № 164. Зокрема, це нотаріальне посвідчення довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, управління і розпорядження цінними паперами, корпоративними правами, на право доступу до індивідуального банківського сейфа.

Посвідчення довіреності, яка не містить обсягу прав, визначених підпунктом 8 пункту 1 постанови, не є нотаріальною дією щодо цінного майна. Відповідно, така довіреність може бути посвідчена нотаріусом, не включеним до Переліку.

Для недопущення порушень прав довірителів, а також уникнення випадків незаконної відмови у здійсненні представництва за довіреністю Мін'юст звернувся до Національного банку та Пенсійного фонду з проханням довести цю інформацію до відома банківських установ та територіальних органів ПФУ.

База законодавства й судової практики в LIGA360:Юрист - це 1,8 млн матеріалів. Новий інструмент "Графічні зв?язки документів" представить результати пошуку в схематичній формі. Змінюй діаграми відповідно до власних потреб, за типами, видавниками, категоріями тощо. Спробуй LIGA360:Юрист, щоб миттєво аналізувати законодавство й виявляти найважливіше.

Читайте також:

Мін'юст оновив перелік нотаріусів, які в умовах воєнного стану вчиняють нотаріальні дії щодо цінного майна

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини