Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Стати нотаріусом буде легше для звичайних громадян і складніше - для "своїх"

26 лютого 2010, 10:46
3970
0
Реклама

Особам, що стажуються у державних і приватних нотаріусів і мають намір стати нотаріусами, дозволили здавати кваліфікаційні іспити не лише по місцю того, що стажується. Про це було сказано в наказі Мінюсту № 322/5що внесло зміни в Порядок проведення кваліфікаційного іспиту для осіб, що стажуються в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса.

Особи, що стажуються у нотаріуса (не важливо - державного або приватного), проте що не мають можливості здавати квалифэкзамен по місцю того, що стажується у зв'язку зі зміною постійного місця проживанняможуть звернутися в інше управління юстиції по своєму новому місцю проживання. Якщо ж причина не пов'язана з переїздом на інше ПМЖ, складати іспит на нотаріуса також буде можливим в іншому управлінні юстиції. Правда, з невеликим нюансом: в другому випадку знадобиться заручитися спеціальним наказом Мінюсту, що дає на той дозвіл.

Цікаві норми зачіпають інтереси майбутніх нотаріусів - стажистів, що є близькими особами керівника відповідного управління юстиції або його заступника з питань нотаріату. Ним кваліфікаційний іспит буде потрібно здавати комісії, створеній при будь-якому іншому управлінні юстиції. В цьому випадку на ім'я Міністра юстиції подається заява про визначення такого управління юстиції для складання кваліфікаційного іспиту. Під терміном "близьких осіб" Мінюст має на увазі : подружжя, дітей, батьків, рідних братів і сестер, діда, баби, онуків, усиновлювачів, усиновлених і інших осіб за умови їх постійного проживання з вищезгаданими посадовцями управління юстиції і ведення з ними загального господарства.

Відмітимо, що кваліфікаційний іспит проводиться кваліфкомісією при управліннях юстиції разів в півріччя. Але у разі потреби (для заповнення вакантних посад державних нотаріусів, а також нотаріальних округів, які не забезпечені послугами приватних нотаріусів) Мінюст може прийняти рішення про проведення додаткового кваліфікаційного іспиту.

Кваліфікаційний іспит складається з анонімних тестів, завдання і завдання відносно проекту нотаріального документу. На підготовку відповідей дається не більше 4 годин. У квиток включаються 50 тестових питань, завдання і завдання. Тести вважаються виконаними, якщо на 45 з них були дані правильні відповіді. До завдання в квитку пропонуються 5 варіантів відповіді, один з яких є вірним. Завдання вважається вирішеним при виборі правильної відповіді. Завдання є складеним нотаріальним документом, що містить 7 явних помилок, які потрібно виявити. Якщо знайдено хоч би 5 помилок - завдання вважається виконаним.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини