Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Безпека пенсійних фондів у разі банкрутства банку, можливо, буде укріплена

25 лютого 2010, 18:37
413
0
Реклама

Узабезпечити пенсійні активи, що розміщені на депозитних рахунках або знаходяться на зберіганні у банках, у разі банкрутства банку, його ліквідації або санації, введення у банку мораторію на задоволення вимог кредиторів, пропонується законопроектом, опублікованим на офіційному сайті Госфинуслуг.

Зокрема, пропонується внести в Закон "Про недержавне пенсійне забезпечення" норму про те, що порушення справи про банкрутствовведення у банці-хранителеві пенсійного фонду мораторію на задоволення вимог кредиторів, його ліквідація або санація є основою для дострокового розірвання договору на обслуговування пенсійного фонду. Також пропонується розширити випадки, на який не поширюється дія мораторіюдоповнивши ст. 85 Закону "Про банки і банківську діяльність" положенням про те, що мораторій на задоволення вимог кредиторів не поширюється на виконання зобов'язань перед Накопичувальним пенсійним фондом і недержавним пенсійними фондами (НПФ). Крім того, пропонується встановити четверту чергу для задоволення зобов'язань перед Пенсійним фондом України, Накопичувальним пенсійним фондом і НПФ при ліквідації банка (ст. 96 Закону "Про банки і банківську діяльність"). А також передбачено внесення змін до Закон "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" відносно підстав для дострокового розірвання договору обслуговування Накопичувального пенсійного фонду з хранителем.

Необхідність прийняття таких змін в законодавстві викликана складною ситуацією у банківській сфері, що склалася в результаті негативної дії фінансово-економічної кризи. Зміни дозволять зберегти пенсійні накопичення і захистити інтереси застрахованих осіб у випадках, коли банки-хранителі пенсійних фондів піддаються процедурі банкрутства, ліквідації, санації, дії мораторію на задоволення вимог кредиторів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини