Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прийняття на зберігання документів нотаріусом: Мінюст роз’яснив особливості

Реклама

Статтями 96 - 97 Закону «Про нотаріат» (далі - Закон) передбачено вчинення нотаріусом нотаріальної дії щодо прийняття на зберігання документів.

Фахівці Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) роз'яснили, що потрібно знати.

У Законі «Про інформацію» зазначено, що документ - це матеріальний носій, що містить інформацію, основними функціями якого є її збереження та передавання у часі та просторі. Рамками Закону встановлено, що нотаріуси за заявами заінтересованих юридичних і фізичних осіб приймають на зберігання документи за описом, який складається в двох примірниках і підписується особою, яка здала документи на зберігання, та нотаріусом.

Один примірник опису залишається у справах нотаріуса, а другий видається особі, яка здала документи на зберігання.

Законодавець передбачає можливість прийняття нотаріусом документів на зберігання і без опису - за клопотанням заінтересованої особи, якщо вони належним чином упаковані в присутності нотаріуса. У такому випадку упаковка має бути скріплена печаткою нотаріуса, його підписом та підписом особи, яка здала документи на зберігання.

Підтвердженням прийняття документів на зберігання є свідоцтво за встановленою формою, яке нотаріус видає заінтересованій особі, яка здала документи на зберігання. У свідоцтві обов'язково вказується строк, на який документи приймаються на зберігання.

До свідоцтва також додається примірник опису, якщо такий проводився. Прийняті документи зберігаються в окремому пакеті в залізних шафах чи сейфах, опечатаних печаткою нотаріуса. Документи, прийняті на зберігання, повертаються на вимогу заінтересованої особи, яка здала їх на зберігання, або на вимогу уповноважених нею осіб при пред'явленні свідоцтва і примірника опису чи за рішенням суду.

Договірна робота з CONTRACTUM у LIGA360 стає ще зручнішою. Відтепер користувачі можуть створювати власні шаблони договорів, або максимально адаптувати готові шаблони до власних потреб. Дізнайся більше за посиланням.

Читайте також:

Набрали чинності зміни законодавства у сфері держреєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини