Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують встановити кримінальну відповідальність за невиконання вимог щодо повернення в Україну після введення воєнного стану

Реклама

В Парламенті зареєстровано законопроект № 7265 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо встановлення відповідальності за невиконання вимог закону щодо повернення в Україну після введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях".

Автори проекту зазначають, що запропоновані зміни спрямовані на забезпечення повноцінного функціонування сил оборони України, органів державної влади та органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану.

Зокрема, пропонується ввести нову статтю 10-1 до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо обов'язку осіб, які згідно з законом підлягають призову на військову службу під час мобілізації, а також членів Кабінету Міністрів України, керівників органів державної влади та їх заступників, народних депутатів України, сільських, селищних, міських голів, працівників правоохоронних органів України, суддів, суддів Конституційного Суду України, прокурорів, які перебувають за межами України, у разі введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного стану, за відсутності поважних причин повернутися в Україну.

Поважними причинами, відповідно до цієї статті, будуть:

  • заборона на виїзд з країни перебування;

  • стихійні лиха;

  • катастрофи;

  • аварії;

  • відрядження;

  • перебування на стаціонарному лікуванні;

  • інші обставини, які перешкоджають виїзду з країни перебування.

Пропонується, що під час дії воєнного стану, особи, зазначені у статті 10-1 , зобов'язані будуть повернутися в Україну не пізніше, ніж через п?ятнадцять днів з дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо встановлення відповідальності за невиконання вимог закону щодо повернення в Україну після введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях».

Крім цього, пропонується ввести нову статтю 337-1 до Кримінального кодексу України, встановивши кримінальну відповідальність громадян України за невиконання вимог закону щодо повернення в Україну після введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

"Невиконання вимог закону щодо повернення в Україну без поважних причин після введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях особою, яка згідно з законом підлягає призову на військову службу під час мобілізації, іншої особи, яка відповідно до закону зобов'язана повернутись в Україну із-за кордону, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років", - пропонується законопроектом.

У випадку ухвалення, документ набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Найважливіші питання для бізнесу під час війни: організація господарської діяльності, персонал, податки, звітність, мито тощо. Все це і багато іншого в аналітичному проекті від LIGA ZAKON.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини