Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд визначив порядок тримання військовополонених

Реклама

Уряд затвердив Порядок тримання військовополонених.

Відповідна постанова від 5 квітня 2022 року № 413 набрала чинності 8 квітня.

Установлено, що фінансування заходів щодо тримання військовополонених у таборах та дільницях для тримання військовополонених у 2022 році здійснюється за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету.

Міністерству юстиції доручено:

  • визначити та перепрофілювати установи виконання покарань Державної кримінально-виконавчої служби під табори для тримання військовополонених;

    • утворити дільниці для тримання військовополонених в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби;

      • організувати розміщення, тримання, охорону та медичне забезпечення військовополонених у таборах та дільницях для тримання військовополонених;

        • забезпечити негайне інформування органів Служби безпеки, прокуратури та Національної поліції про прийняття військовополонених до таборів та дільниць для тримання військовополонених;

          • подати до 15 квітня 2022 р. Кабінету Міністрів пропозиції щодо обсягу видатків з резервного фонду державного бюджету, необхідних для здійснення заходів щодо тримання військовополонених у таборах та дільницях для тримання військовополонених.

          Міністерству закордонних справ слід організувати зовнішні зв'язки з іноземними державами та міжнародними організаціями стосовно тримання та повернення військовополонених.

          Міністерство інфраструктури має забезпечити координацію заходів з перевезення військовополонених, а також надання їм послуг поштового зв'язку.

          Міністерству оборони разом з Міністерством інфраструктури за попереднім погодженням з Міністерством юстиції доручено організувати супроводження військовополонених до таборів і дільниць для тримання військовополонених.

          Міністерство внутрішніх справ має організувати фотографування, дактилоскопічний облік та облік генетичних ознак військовополонених протягом семи календарних днів з дня отримання інформації про їх прибуття до таборів і дільниць для тримання військовополонених.

          Військовим адміністраціям необхідно сприяти наданню медичної допомоги військовополоненим відповідно до вимог затвердженого Порядку.

          Порядком визначено, що з військовополоненими завжди поводяться гуманно, не допускаючи стосовно них насильства, репресалій, жорстокого поводження і тортур, образливого та принизливого ставлення, залякування та цікавості публіки, засудження та застосування покарання без попереднього судового рішення, винесеного судом, який створено належним чином. Зокрема, військовополонених не можна піддавати фізичному каліченню, медичним чи науковим експериментам будь-якого характеру, проведення яких не обґрунтоване у зв'язку з потребою в медичному, стоматологічному або стаціонарному лікуванні військовополонених та які не проводяться в їх інтересах.

          До військовополонених за будь-яких обставин ставляться з повагою до їх особи та честі. З жінками поводяться з усією повагою, зумовленою їх статтю, так само прихильно, як і з чоловіками. До офіцерів та військовополонених, які прирівняні до них, ставляться з повагою, належною їх званню та віку. Військовополонені в повному обсязі зберігають свою цивільну правоздатність, якою вони користувалися до полону. Пораненим та хворим з числа військовополонених надається своєчасна медична допомога.

          Держава відповідає за поводження з військовополоненими. Військовополонені перебувають під владою держави, а не окремих осіб чи військових частин.

          Військовополонені мають право особисто або через довірену особу звертатися до адміністрації табору, Мін'юсту чи держави-покровительки з клопотанням (заявою, скаргою) щодо умов їх тримання в таборі.

          У таборах виділяються дві ізольовані зони: житлова - для розміщення військовополонених, виробнича - для виконання ними роботи, а також ізольовані структурні дільниці: для карантину та діагностики, проведення індивідуальної роботи та адаптації, посиленого контролю та відправки.

          На території виробничої зони обладнуються виробничі об'єкти, на яких можуть працювати військовополонені.

          Для забезпечення життєдіяльності військовополонених у таборах обладнуються приміщення для розміщення військовополонених, лазня, їдальня, пральня, медична частина, приміщення для карантину та діагностики, кухня, пекарня, штаб, майстерні для ремонту взуття та одягу, крамниця тощо.

          Охорону військовополонених здійснюють підрозділи охорони таборів. Підтримання порядку серед військовополонених і забезпечення режиму тримання здійснюють підрозділи нагляду таборів.

          Організацію охорони та забезпечення режиму тримання здійснює персонал таборів відповідно до законодавства України з урахуванням вимог затвердженого Порядку.

          Проїзд на територію таборів персоналу таборів та іншим особам на власному транспорті заборонено.

          Виведення, повернення військовополонених для виконання робіт на територію та з території виробничої зони здійснюється під контролем персоналу таборів.

          Режим тримання військовополонених у таборах повинен забезпечити їх ізоляцію від місцевого населення та виключити можливість їх втечі. Використання таборів і військовополонених для захисту воєнних об'єктів заборонено.

          Розпорядок дня в таборах встановлюється начальниками таборів. У розпорядку дня повинна бути передбачена робота на виробництві не менше ніж 8 годин на добу та сон не менше ніж 8 годин на добу.

          У всіх таборах відкривають крамниці, в яких військовополонені можуть купувати продукти харчування, мило, тютюн та предмети першої необхідності. Розцінка товарів не повинна перевищувати ринкових цін.

          Перелік продуктів харчування та предметів першої необхідності, які військовополонені можуть купувати в крамницях, отримувати в посилках та зберігати при собі, визначається в додатку 1 до Порядку.

          Прибутки від крамниць зараховуються до спеціального фонду та використовуються на благо військовополонених. В управлінні крамницями та спеціальним фондом можуть брати участь представники військовополонених.

          Військовополонені мають право за рахунок коштів, що розміщені на їх особистих рахунках, передплачувати і одержувати газети, журнали, інші періодичні видання без обмеження їх кількості.

          Представники чи уповноважені держав-покровительок мають право без обмежень у часі та кількості відвідувати всі місця, де тримаються військовополонені, зокрема місця ув'язнення та виконання робіт.

          Представників чи уповноважених держав-покровительок допускають до усіх приміщень, якими користуються військовополонені, а також до місць відправлення (приймання) військовополонених до іншого місця тримання.

          Представники чи уповноважені держав-покровительок можуть проводити з військовополоненими та їх представниками бесіди особисто або за допомогою перекладача.

          Відвідування місць тримання військовополонених може бути заборонено тільки у разі нагальної воєнної потреби і лише як виняток та тимчасовий захід.

          Делегати Міжнародного комітету Червоного Хреста також користуються зазначеними правами.

          Для висвітлення діяльності таборів та отримання інтерв'ю у посадових осіб та військовополонених представники ЗМІ можуть відвідувати табори за наявності спеціального дозволу.

          LIGA360 - найзручніша система для пошуку інформації в умовах воєнного стану. Система доповнена спеціальними підбірками матеріалів, що оновлюються щодня. Серед доступних тематик: господарська діяльність, податки та облік, ЗЕД і мито, виплати, пільги, юстиція, власність в умовах воєнного стану тощо. Замовляй на спеціальних умовах.

          Читайте також:

          Фіксація збитків від бойових дій рф: поради юристів

          Залиште коментар
          Увійдіть щоб залишити коментар
          Увійти

          Схожі новини