Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Особливості переходу платників на спрощену систему оподаткування: ДПС підготувала відповіді на питання

Реклама

Державна податкова служба підготувала відповіді на найпоширеніші запитання щодо особливостей переходу платників на спрощену систему оподаткування. Повний текст документа доступний на ІТ-платформі Liga360.

1. Чи буде анульовано реєстрацію платника ПДВ на період дії особливого податкового режиму (єдиний податок третьої групи за ставкою 2 %)?

Суб'єктам господарювання, які оберуть третю групу єдиного податку за ставкою 2 відсотки доходу, на час переходу на спрощену систему оподаткування перебуватимуть у статусі платника ПДВ, реєстрація платника ПДВ не анулюється, а є призупиненою на період перебування такого суб'єкта господарювання на третій групі єдиного податку за ставкою 2 відсотки доходу.

2. Якщо ні, то чи повинен платник єдиного податку за ставкою 2 % подавати декларацію з ПДВ?

Оскільки у суб'єкта господарювання на третій групі єдиного податку за ставкою 2 відсотки доходу відсутні об'єкти оподаткування податком на додану вартість та з врахуванням пунктів 9.5 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі - Кодекс) і 49.2 розділу ІІ Кодексу у такого суб'єкта господарювання відсутній обов'язок щодо нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на додану вартість з операцій з ввезення та з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, та які здійснені в період перебування на такій спрощеній системі оподаткування.

3. Чи залишається право у платника ПДВ, що обрав єдиний податок за ставкою 2 %, складати ПН/РК?

Платники ПДВ позбавляються права на складання податкових накладних і розрахунків коригування до них за операціями, що здійснені в період перебування такого суб'єкта господарювання на третій групі єдиного податку за ставкою 2 відсотки доходу.

4. Як платник ПДВ може дізнатися, чи обрав його постачальник або покупець єдиний податок за ставкою 2 %?

Реєстрація суб'єкта господарювання платником єдиного податку за ставкою 2 відсотків доходу здійснюється шляхом внесення до Реєстру платників єдиного податку. На вебпорталі ДПС за посиланням реалізована можливість щодо перевірки належності суб'єкта господарювання до платників єдиного податку за ставкою 2 відсотки доходу.

LIGA360 - надійне джерело інформації під час воєнного стану. Спеціальний блок з законодавчими змінами, аналітикою та роз?ясненнями від експертів, економічними новинами. Отримуйте свіжі дані щодня.

Читайте також:

Закон щодо вдосконалення податкового законодавства на період дії воєнного стану: роз'яснення

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини