Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент доручив розвивати українську мову

22 лютого 2010, 15:37
292
0
Реклама

Сьогодні Президентом підписаний Указ № 161 "Про Концепцію державної мовної політики". У Преамбулі документу говориться про пріоритетне значення мовної політики в Україні.

Концепція розроблена відповідно до Конституції, законів, міжнародних договорів і інших нормативно-правових актів України. У ній, зокрема, освітлюються мовні проблеми в Україні і причини їх виникнення, а також шляхи дозволу цих проблем. До основних завдань Концепції відносяться:

- забезпечення безумовного дотримання норм ст. 10 Конституцій і законодавства про мови;

- затвердження української мови як державного в усіх сферах державного і громадського життя;

- посилення функцій державної мови як об'єднуючого і консолідуючого чинника в українському суспільстві, засобу зміцнення державної єдності;

- підвищення загальної мовної культури населення, розвиток національних меншин, задоволення мовних потреб українців, що проживають за межами України, і інші.

Крім того, Кабміну доручено розробити і затвердити план заходів, спрямованих на реалізацію Концепції, передбачивши, зокрема, заходи відносно:

- розробки і затвердження Державної програми розвитку і функціонування української мови і мов національних меншин на 2011 - 2015 роки;

- удосконалення законодавства про мови;

- розвитку мережі і поліпшення навчально-методичного забезпечення установ освіти;

- розширення застосування української мови в ЗМІ, у сфері культури, науки і освіти.

Нагадаємо, в 2008 у Верховну Раду був внесений законопроект "Про Концепцію державної мовної політики"який, проте, досі не розглядався.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини