Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкова не погодилася з порядком оподаткування прибутків суддів

19 лютого 2010, 14:49
381
1
Реклама

Комітет ВР з питань податкової і митної політики опублікував листу якому роз'яснив, яким чином потрібно обкладати НДФЛ окремі види прибутків суддів, зокрема, дохід у вигляді вихідної допомоги тим з суддів, які пішли у відставку, і дохід від отримання санаторно-курортних путівок за рахунок засобів бюджету. Вважається, що утримувати з таких прибутків суми НДФЛ не треба, але у податкової на цю свою думку.

Судячи з представленого роз'яснення, утримувати НДФЛ дійсно доведетьсяі ось чому. Комітет вирішив дотримуватися позиції, згідно якої обидва види отриманих суддями прибутків, по суті, є додатковим благомоскільки:

а) виплата вихідної допомоги вважається фінансовою допомогою;

б) надання за рахунок бюджетних коштів щорічної путівки на санаторно-курортне лікування - це форма отримання суддями послуг на безкоштовній основі.

А оскільки це прибутки у вигляді додаткового блага, які не виключаються із складу загального доходу оподаткування згідно п. 4.3 ст. 4 Закони про прибутковий податокто, отже, такі прибутки підлягають обкладенню НДФЛ по ставці 15 %. Саме так розсудила податкова.

Примітно, що на сьогодні чинне законодавство все ж говорить про те, що суддям, що пішли у відставку, вихідна допомога виплачується без сплати податку. Відповідна норма закріплена в ч. 3 ст. 43 Закони "Про статус суддів"втім, недосконала її конструкція дозволяє ДПАУ тлумачити її на власний розсуд. В даному випадку у податківців виникає цілком логічне питання - про який саме податок йде мова? Чітко відповіді на питання не існує, а тому Комітет, посилаючись на спеціальний статус Закону про прибутковий податокзаявляє, що податок таки повинен стягуватися.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини