Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Справи про соціальні виплати передали з юрисдикції адмінсудів загальним судам

18 лютого 2010, 17:44
1121
0
Реклама

Сьогодні Верховна Рада повторно, після накладення Президентом вето, ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно підвідомчості справ, пов'язаних з соціальними виплатами". Цим Законом справи цієї категорії передаються з юрисдикції адміністративних судів до загальних судів.

Законом виключається п. 3 ч. 1 ст. 18 КАСа ч. 1 ст. 15 ГПК викладається в новій редакції, згідно якої суди загальної юрисдикції в порядку цивільного судочинства розглядають спори відносно :

- захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод або інтересів, які виникають з цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових стосунків;

- суперечок з приводу призначення, розрахунку, перерахунку, здійснення, надання, отримання пенсійних виплат, соціальних виплат непрацездатним громадянам, виплат по усіх видах загальнообов'язкового державного соціального страхування і інших соціальних виплат, соціальних послуг, допомоги, захисту, пільг, майна, пайків або грошової компенсації замість них;

- інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства.

Необхідність прийняття таких змін викликана тим, що через недоукомплектовано адмінсудів (особливо апеляційній інстанції) розгляд справ про соціальні виплати зазвичай затягується, що порушує інтереси громадян, що звернулися. Нагадаємо, що Президент, накладаючи вето на цей Закон, наполягав на тому, що розгляд таких суперечок властиво саме адміністративним судам і, що передача цих справ судам загальної юрисдикції спричинить порушення прав громадян, враховуючи, що тягар доведення в адміністративних спорах лежить на відповідачі, тобто на суб'єктові владних повноважень.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини