Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР має намір наблизити українську цивільну авіацію до європейських норм

18 лютого 2010, 14:25
181
0
Реклама

Народні депутати Борис Шиянов і Ігор Воротнюк (фракція БЮТ) пропонують прийняти нову редакцію Повітряного кодексу України. Відповідний проект закону був зареєстрований у ВР під номером 6078.

Мета документу - закріпити норми регулювання діяльності цивільної авіації в Україні, гармонізувати законодавче поле України із стандартами JAA і іншими нормами європейського права, що регламентують діяльність цивільної авіації. Зокрема, документом встановлюються основні принципи сертифікації і ліцензування авіаперевізників, основні принципи надання послуг з перевезення вантажів, пасажирів і багажу, встановлюються штрафи за порушення авіаційного законодавства.

До речі, раніше Минтранссвязи проінформувало громадськість, що упродовж 2009 року був досягнутий значний прогрес в процесі підписання Угоди про спільний авіаційний простір (САП) між Україною і ЄС, який почався ще в грудні 2007 року. Переговори про САП - процедура тривала і складна. Зокрема, Україна повинна привести своє законодавство у відповідність з нормами ЄС, головне - прийняти нову редакцію Повітряного кодексу. Угода про САП передбачає абсолютно інший підхід до безпеки польотів, до регулювання повітряного руху, також підвищується вимогливість до эксплуатантам, аеропортам, до обслуговування пасажирів. Співпраця між ЄС і Україною в цій сфері здійснюється на основі ряду двосторонніх міжурядових договорів про повітряний простір, а також Угоди про деякі аспекти повітряного з'єднання від 01.12.2005 . Спроби прийняти Повітряний кодекс вже робилися, хоча і не зовсім вдалі. Останній законопроект ВК був відправлений ВР на доопрацювання, оскільки не відповідав вимогам Міжнародної організації цивільної авіації. Зокрема, не було врегульовано питання надання Госавиаадминистрации Минтранссвязи статусу центрального органу виконавчої влади і відповідних повноважень її керівникові (можливість накладення штрафів за порушення авіаційного законодавства). Також в Кодексі не було передбачено держрегулювання діяльності експериментальної авіації; не врегульовані питання приватної, ділової, любительської, спортивної і малої авіації і діяльності авіаційних громадських організацій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини