Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 1 лютого діють мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети

Реклама

З 1 лютого діють затверджені Урядом мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети.

Відповідна урядова постанова від 20 грудня 2021 року № 1387 набрала чинності.

«Кожен українець в середньому використовує 500 пластикових пакетів щороку. Вони слугують лише декілька хвилин, а потім розкладаються понад століття, забруднюючи довкілля. Затвердження мінімальних роздрібних цін на пластикові пакети стимулюватиме громадян використовувати багаторазові екологічні торбинки та дозволить захистити довкілля і здоров'я людей від шкідливого впливу мікропластику», - зазначив перший заступник Міністра економіки України Денис Кудін.

Так, мінімальні роздрібні ціни на пакети із стінками товщиною понад 50 мікрометрів, призначені для пакування та транспортування товарів і продуктів у точках роздрібної торгівлі, громадського харчування та сфери послуг, становитимуть:

  • 2,00 грн - пакет без ручок і бокових складок;

  • 2,50 грн - пакет без ручок, але з боковими складками або з ручками без бокових складок;

  • 3,00 грн - пакет з ручками і боковими складками.

Документ стосується саме пластикових пакетів товщиною стінки понад 50 мікрометрів. Це великі пакети, які люди купують на касах у супермаркетах, щоб донести усе придбане додому. Або, наприклад, брендовані пакети, у які в магазинах пакують придбаний одяг чи взуття. На пакети «маєчки» таке регулювання не розповсюджується.

«Постанова Кабміну встановлює ціни на великі пакети 7-15 кілограмів, а не на надтонкі чи надлегкі", - розповів в.о. Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

У Мінекономіки нагадали, що у червні 2021 року набув чинності Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Ним, зокрема, забороняється безоплатне розповсюдження пластикових пакетів у роздрібній торгівлі та закладах громадського харчування з 10 грудня 2021 року.

Водночас ці вимоги не поширюються на біорозкладні та надтонкі пластикові пакети, що призначені для пакування та транспортування свіжої риби, м'яса, сипучих продуктів, льоду та використовуються як первинна упаковка до 1 січня 2023 року.

Крім того, з 10 березня 2022 року забороняється розповсюдження в магазинах та закладах громадського харчування надтонких (із стінками товщиною менше 15 мікрометрів), тонких (із стінками товщиною від 15 до 50 мікрометрів) та оксорозкладних пластикових пакетів.

Стикнулися з незвичною правовою ситуацією? Відповідь знайдете на ІТ-платформі LIGA360. Покрокові алгоритми дій, судова практика, свіжа аналітика лідерів галузі. Подробиці за посиланням.

Читайте також:

В Україні почав діяти перший етап обмежень на обіг пластикових пакетів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини