Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За договором доручення транспортний засіб перейшов у користування до іншої особи: чи виникає об’єкт оподаткування ПДФО

Реклама

За договором доручення одна сторона - повірений зобов'язується вчинити від імені та за рахунок другої сторони - довірителя певні юридичні дії. Правочин, вчинений повіреним, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов'язки довірителя, роз'яснили фахівці Головного управління ДПС у Київській області.

Таким чином, безпосередньо за фактом нотаріального посвідчення договору доручення, наприклад, права користування або розпорядження рухомим майном, не відбувається перехід права власності на об'єкти від повіреного до довірителя і не виникають обставини для оподаткування, тобто немає об'єкта оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

У разі передачі права користування та розпорядження майном фізичною особою - власником майна (довірителем) на підставі доручення іншій особі право власності на майно лишається незмінним, тобто не здійснюється відчуження майна і право розпорядження власністю залишається за довірителем - власником. Для того щоб відбулася зміна власності, необхідною умовою є вчинення обумовленого правочину повіреною особою відповідно до змісту договору доручення чи змісту довіреності (ст. 1003 Цивільного кодексу).

Отже, оскільки за фактом нотаріального посвідчення договору доручення права користування чи розпорядження рухомим майном не відбувається перехід власності на об'єкт від довірителя до повіреного, то обставин для оподаткування при передачі рухомого майна немає.

Проте у разі відчуження рухомого майна повіреною особою (коли відбувається перехід права власності) оподаткування доходу, отриманого довірителем від такого відчуження, здійснюється у порядку, визначеному ст. 173 Податкового кодексу.

Зручний облік доходів і витрат для ФОП - у сервісі Liga:REPORT. Оберіть книгу для спрощеної або загальної системи оподаткування та ведіть облік згідно з актуальними вимогами. Експортуйте в один клік у форматі Excel чи PDF. Спробуйте легкозвітність Liga:REPORT прямо сьогодні.

Читайте також:

За крадіжку на яку суму настане кримінальна відповідальність в 2022 році

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини