Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Внесення до Держземкадастру відомостей про земельні ділянки сертифікованими інженерами-землевпорядниками: розпочато реалізацію пілотного проекту

Реклама

В Україні розпочато реалізацію пілотного проекту щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельну ділянку сертифікованими інженерами-землевпорядниками.

Відповідно до прийнятої Кабінетом Міністрів постанови від 29 грудня 2021 року № 1438 «Деякі питання реалізації пілотного проекту щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки сертифікованими інженерами-землевпорядниками» процес реалізації зазначеного пілотного проекту розпочав Держгеокадастр.

На сьогодні адміністратор Державного земельного кадастру ДП «Центр ДЗК» вже розробив і впровадив відповідний функціонал програмного забезпечення Державного земельного кадастру, необхідний для запуску пілотного проекту, повідомила Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру.

Відтепер розробники документації із землеустрою отримують можливість вносити відомості до Державного земельного кадастру самостійно.

Одночасно встановлюються відповідні процедурні запобіжники від зловживань - запроваджується добре збалансована система моніторингу за діяльністю сертифікованих інженерів-землевпорядників, зокрема:

- у разі виявлення порушення закону державний кадастровий реєстратор звертатиметься до Держгеокадастру щодо скасування незаконного рішення інженера-землевпорядника,

- процедура перевірки обмежена у часі і триватиме 7 днів, протягом якого фіналізувати внесення відомостей до кадастру буде неможливо.

Водночас передбачено, що за відсутності реакції з боку державних органів на звернення державного кадастрового реєстратора блокування реєстрації земельної ділянки автоматично зніматиметься.

Згідно з документом до повноважень державних кадастрових реєстраторів, які здійснюються сертифікованими інженерами-землевпорядниками, на період реалізації пілотного проекту належать:

1) внесення до Державного земельного кадастру відомостей (змін до них) або надання відмови у внесенні відомостей (змін до них) про земельні ділянки (їх частини), розташовані в межах району, міста республіканського (АР Крим) чи обласного значення, районів у мм. Києві і Севастополі, а також міст, селищ, сіл, розташованих у їх межах;

2) здійснення реєстрації:

заяв про внесення відомостей (змін до них) до Державного земельного кадастру;

заяв про відкликання заяв про внесення відомостей (змін до них) до Державного земельного кадастру;

заяв про державну реєстрацію земельної ділянки;

заяв про внесення відомостей (змін до них) до Державного земельного кадастру про межі частини земельної ділянки, на яку поширюються права суборенди, сервітуту;

3) здійснення державної реєстрації земельних ділянок, обмежень у їх використанні, скасування такої реєстрації;

4) формування поземельних книг на земельні ділянки, внесення записів до них, забезпечення їх зберігання;

5) присвоєння кадастрових номерів земельним ділянкам;

6) проведення перевірки відповідності поданих документів вимогам законодавства;

7) надання витягів з Державного земельного кадастру про земельні ділянки для підтвердження внесення відповідних відомостей до Державного земельного кадастру;

8) оприлюднення за допомогою програмного забезпечення Державного земельного кадастру на офіційному веб-сайті Держгеокадастру відомостей щодо об'єктів, зазначених у підпункті 1 цього пункту.

Пілотний проект щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки сертифікованими інженерами-землевпорядниками запроваджується до 31 грудня 2022 року.

Як проконтролювати початок і перебіг реєстраційної процедури щодо земельних ділянок? У сервісі SMS-Маяк Земля. Завантажте до системи землі, що знаходяться у власності, оренді та користуванні. Система сповіщатиме про будь-які реєстраційні зміни щодо них. Для захисту своєї власності від рейдерства перейдіть за посиланням.

Читайте також:

Бажаєте пришвидшити роботу юридичного департаменту? Ось як цього досягти з LIGA360

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини