Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пілотний проєкт щодо нового порядку прийняття повідомлень і призначення адвокатів затриманим та заарештованим розширять

Реклама

Прийняття та оброблення повідомлень про випадки затримання осіб, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою по всій Україні здійснюватиметься двома регіональними центрами у Чернівецькій та Тернопільській областях. Таке рішення ухвалене за підсумками реалізації пілотного проєкту, який розпочався з 1 жовтня у п'яти областях, повідомляє пресслужба Мінюсту.

Зміни відбудуться поетапно:

  • з 1 січня територія дії пілотного проєкту буде поширена на 10 областей,

  • а з 1 лютого - на всю територію України за винятком Києва.

Крім того, аналогічно централізовано опрацьовуватимуться постанови/ухвали про залучення захисника для здійснення захисту, які надійдуть у неробочий і нічний час, вихідні та святкові дні.

Етапи впровадження

Порядок прийняття та оброблення повідомлень про випадки затримання осіб, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, опрацювання постанов/ухвал про залучення захисника відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії регіональними центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги затверджено наказом Міністерства юстиції від 31 серпня 2021 року № 3058/5. Зміни до нього щодо його поширення на всю територію України внесені наказом Міністерства юстиції від 14 грудня 2021 року № 8350-11.2.2-21.

З 1 січня 2022 року Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Чернівецькій області продовжить приймати та обробляти повідомлення про затримання осіб у Чернівецькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Одеській та Рівненській областях, а також опрацьовуватимуть постанови/ухвали про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії у позаробочий та нічний час, вихідні та святкові дні.

Регіональний центр з надання БВПД у Тернопільській області прийматиме та оброблятиме повідомлення про затримання осіб у Тернопільській, Хмельницькій, Вінницькій, Житомирській та Волинській областях, а також опрацьовуватиме постанови/ухвали про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, що надходять із цих областей, у позаробочий та нічний час, вихідні та святкові дні.

А з 1 лютого 2022 року регіональні центри з надання БВПД у Чернівецькій та Тернопільській областях прийматимуть та оброблятимуть повідомлення про затримання осіб, а також опрацьовуватимуть постанови/ухвали про залучення захисника для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, що надходять з усієї території України, крім міста Києва, у позаробочий та нічний час, вихідні та святкові дні.

Про старт «пілоту»

У Мін'юсті нагадали, що з 1 жовтня 2021 року цього року працівники відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області приймають повідомлення про випадки затримання, а також видають адвокатам доручення для надання БВПД затриманим особам у п'яти областях України - Івано-Франківській, Закарпатській, Одеській, Рівненській та Чернівецькій. За результатами пілотного проєкту підготовлений проміжний звіт щодо його ефективності.

Також був удосконалений механізм прийняття вхідних телефонних дзвінків з повідомленнями про затримання через єдиний телефонний номер 0 800 213103, у тому числі завдяки впровадженню нового програмного комплексу VoIPTime Call-Center типу SaaS.

Відбулися також певні зміни у комплексній інформаційно-аналітичній системі забезпечення надання безоплатної правової допомоги. Зокрема, вони стосувалися реєстрації повідомлень про затримання працівниками Регіонального центру у Чернівецькій області, пошуку відомостей про раніше зареєстровані повідомлення та видані адвокатам доручення, фіксації іншої необхідної інформації.

«З 1 жовтня по 19 грудня 2021 року Регіональний центр з надання БВПД у Чернівецькій області прийняв та обробив одну тисячу повідомлень про затримання осіб з п'яти регіонів України. Найбільше таких повідомлень надійшло із Закарпатської та Одеської областей. У середньому за добу надходило 12 повідомлень про випадки затримання осіб», - розповів директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну.

На підставі цих повідомлень про затримання здійснювався пошук адвокатів відповідно до затверджених регіональними центрами пілотних регіонів графіків цілодобових чергувань адвокатів, з якими укладено контракти про надання безоплатної правової допомоги, а також видавалися доручення для надання БВПД затриманим особам.

Повідомляється, що зважаючи на ефективність пілотного проєкту, його реалізація у п'яти регіонах буде продовжена, а він сам поетапно поширений на всю територію України.

Новий рік - новий рівень адвокатської практики. Тільки до 14 січня придбайте рішення LIGA360: Адвокат НААУ за святковими цінами. Переглядайте навчальні заходи ВША й отримуйте залікові бали, користуйтеся найповнішою базою судових рішень та законодавства. Дізнавайтеся про спеціальні умови за посиланням.

Читайте також:

Як клієнти обирають юридичну фірму?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини