Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підготовка до допиту: ключові рекомендації

Реклама

Підготовка клієнта до допиту - важливий етап, час на який обов'язково треба знайти. Інакше непідготовлений клієнт під час допиту потрапить у неприємну ситуацію, наговорить зайвого, нашкодить собі та звинуватить в цьому адвоката. А це, як не крути, удар по репутації.

Отже, для того аби допит пройшов успішно, необхідно провести репетицію. Тобто треба по максимуму спрогнозувати питання, які будуть ставити клієнту, і знайти на них відповіді.

На репетиції клієнт має засвоїти принаймні п'ять важливих речей:

По-перше, він не зобов'язаний відповідати на запитання, що стосуються його особисто.

На питання, які містять звертання «Ви», «Вам», «Вами», можна не відповідати, бо вони стосуються клієнта особисто, а відтак він має право не свідчити проти себе (про це право потрібно попередити окремо і декілька разів). Приклади таких питань: «Чи обіймали Ви…», «Чи підписувались Вами…», «Чи знайомий Вам…», «Хто надавав Вам вказівки…», «Від кого Ви отримували кошти..» тощо.

По-друге, ніколи не поспішати з відповіддю.

Клієнту треба уважно дослухати питання до кінця, подумати над ним, а потім відповідати. Тільки в такій послідовності! Багато хто з людей, почувши початок запитання, вже починають давати на нього відповідь, бо їм здалося, що вони знають, про що їх запитують. Такого бути не повинно.

По-третє, відповідати тільки на поставлене питання.

Не треба говорити про те, про що не запитували. Не внесене до протоколу питання вважається не заданим, а тому на нього не потрібно відповідати! В американських адвокатів є правило: «Ніколи не відповідай на питання, поки тобі його не поставили». Іншими словами, не потрібно зайвої інформації, не потрібно намагатися догодити слідчому або переконати його в щирості. Слідчий і так клієнту не вірить. Чим коротше відповідь, тим краще. В ідеалі тільки «так» чи «ні». Якщо слідчий запитує не конкретно на кшталт: «Ну, розповідайте», - треба попросити його поставити конкретне питання.

По-четверте, якщо клієнт чогось не знає або не пам'ятає, треба так і казати.

«Я не пам'ятаю» або «Я не знаю» - це теж відповідь на запитання. Це не злочин, а фізіологічна особливість людського мозку. Можна чогось не знати. Можна чогось не пам'ятати.

По-п'яте, після завершення допиту необхідно уважно прочитати протокол.

Треба пам'ятати, що у справі залишиться тільки та інформація, яка потрапила до протоколу допиту. Всі відповіді клієнта мають бути зазначені коректно, без перекручування.

Окрім цього, клієнту потрібно роз'яснити, що під час допиту він буде попереджений про кримінальну відповідальність за відмову давати показання (ст. 385 ККУ) і за давання завідомо неправдивих показань (ст. 384 ККУ) - якщо клієнт допитується як свідок, і про кримінальну відповідальність за давання завідомо неправдивих показань (ст. 384 ККУ) - якщо клієнт допитується як потерпілий. Про те, що таке попередження прозвучить, необхідно сказати клієнту заздалегідь, щоб це не стало для нього несподіванкою. Бажано роз'яснити, що це за відповідальність, за яких умов вона наступає і в якому обсязі.

Також клієнту потрібно роз'яснити ще декілька його прав, ключовим з яких є право на свободу від самовикриття!

У якому б процесуальному статусі не виступав клієнт (свідок, потерпілий чи підозрюваний), він має повне право відмовитися давати показання щодо себе, близьких родичів та членів своєї сім'ї, що можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні ним, близькими родичами чи членами його сім'ї кримінального правопорушення. Ця засада кримінального провадження закріплена в ст. 18 КПК.

Також досвідчений адвокат обов'язково повинен застерегти клієнта від викладення показань власноруч.

Викладати показання власноруч не завжди корисно. З одного боку, показання, що викладаються власноруч дають змогу зібратися з думками і написати те, що потрібно, щоб не нашкодити собі. А з іншого боку, показання власноруч можуть використовуватися слідчим для проведення почеркознавчої експертизи, яка в подальшому може бути використана проти клієнта.

У підсумку можна зазначити, що чим краще клієнт налаштується до допиту в офісі адвоката, тим легше йому буде в кабінеті слідчого. Тільки ретельна підготовка до допиту є запорукою його вдалого проведення.

Не пропустіть жодної важливої події з адвокатської сфери. Рішення LIGA360: АДВОКАТ НААУ надає доступ до подій ВША НААУ, практичних кейсів, експертної аналітики, сигналізує про зміни в законодавстві й судових рішеннях. Замовте доступ до системи прямо зараз, і залучіться потужною інформаційною підтримкою НААУ та ЛІГА:ЗАКОН.

Читайте також: Як інхаус-юристу вберегтись від кримінальних ризиків бізнесу?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини