Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підписано Закон про внесення змін до адміністративного та кримінального законодавства щодо діяльності БЕБ

23 листопада 2021, 17:00
751
0
Реклама

Президент підписав Закон "Про внесення змін до адміністративного та кримінального законодавства щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки України" (законопроект № 3959-1), який Рада ухвалила на засіданні 17 листопада. Про це свідчить інформація на сайті ВР.

Усі законопроекти з пояснювальними записками до них можна знайти в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

Законом визначено законодавче підґрунтя для створення та реалізації окремих завдань незалежного державного правоохоронного органу, який у тому числі повинен виконувати функції аналітичної оцінки, запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, віднесених законом до його підслідності.

Читайте також: Ліквідація податкової міліції та утворення Бюро економічної безпеки: прийнято Закон

На старт, увага, чорна п'ятниця! Отримайте першими вибухову пропозицію на рішення LIGA360 для виконання професійних завдань. На вибір надаються рішення для юристів, бухгалтерів, HR та PR-менеджерів, спеціалістів з безпеки. Залиште заявку до 26 листопада, щоб отримати знижку до 50%.

Відповідно до тексту законопроекту до другого читання:

У Кодексі про адміністративні порушення:

а) визначається відповідальність працівників Бюро економічної безпеки України, які мають спеціальні звання, за адміністративні правопорушення за дисциплінарними статутами;

б) передбачається адміністративна відповідальність за незаконне використання найменування та ознак належності до Бюро економічної безпеки України;

в) встановлюється відповідальність за ненадання інформації Бюро економічної безпеки України на запит посадових осіб, надання завідомо недостовірної інформації чи не в повному обсязі, порушення встановлених законом строків її надання, повідомлення третіх осіб стосовно того, що про них збирається така інформація, або невиконання інших законних вимог посадових осіб БЕБ (накладення штрафу від 250 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян);

У Кримінальному кодексі вносяться зміни до ряду складів злочинів у зв'язку із створенням Бюро.

У Кримінальному процесуальному кодексі:

а) визначена основна та додаткова підслідність Бюро економічної безпеки України;

б) внесені необхідні зміни щодо виключення такого суб'єкта кримінального провадження як «орган, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства» та введення нового суб'єкта - Бюро економічної безпеки України.

в) закріплені повноваження для здійснення оперативними підрозділами Бюро економічної безпеки України негласних слідчих (розшукових) дій, а також пропонуються інші зміни задля належного досудового розслідування кримінальних правопорушень, віднесених до підслідності Бюро.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, але не раніше дня оголошення Кабінетом Міністрів України про початок діяльності Бюро економічної безпеки України.

Досудове розслідування кримінальних правопорушень, відомості щодо яких внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань до набрання чинності цим Законом та які перебувають у провадженні Національного антикорупційного бюро України станом на день набрання чинності цим Законом, продовжують здійснювати детективи НАБУ відповідно до вимог КПК.

Як заповнити договір швидко та без помилок? Спробуйте систему CONTRACTUM у LIGA360. Заповніть мінімум полів з датами та сумами, та завантажте готовий договір. Також система автоматично підставить реквізити сторін. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини