Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховна Рада хоче узаконити дострокове стягування податків

12 лютого 2010, 11:28
973
1
Реклама

Учора Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект "Про внесення змін до статті 5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами". У випадку якщо вказаний документ все-таки стане законом, податкові органи зможуть достроково отримувати від платників податків платежі до бюджету, тобто буде узаконена практика, що склалася на сьогодні, коли платників податків змушують платити податки наперед.

Законопроектом пропонується доповнити ст. 5 цього Закону пунктом 5.5, яким передбачити, що:

- платник податків може сплатити податкове зобов'язання достроково;

- обов'язок по сплаті податкового зобов'язання (податкового боргу) виконується в гривнях через установи банку, готівковим перекладом або шляхом утримання суми податку податковим агентом.

При цьому податкове зобов'язання вважається виконаним з моменту ініціації перекладу через установи банку. Податкове зобов'язання не рахується виконаним у випадку:

- відгуку платником податку документу про переказ коштів на казначейський рахунок держбюджету;

- повернення банківською установою платникові податків банківського документу про переказ коштів до держбюджету;

- відсутності достатнього залишку на рахунку платника податків на дату платежу;

- якщо при оформленні документу на переклад суми податку були допущені помилки, внаслідок яких перерахування коштів на казначейський рахунок держбюджету неможливе.

Можна припустити, що незважаючи на те що законопроектом передбачається право платника податків сплатити дострокове податкове зобов'язання, реалізація цього права на практиці навряд чи залежатиме від його власної волі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини