Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держкомпідприємництва проти сплати ПДВ при реорганізації юрособи

Реклама

Держкомпідприємництва не бачить підстав для сплати ПДВ при реорганізації юридичної особи. На його думку, передача згідно з розподільним балансом або передавальним актом основних фондів і інших активів і зобов'язань реорганизуемого підприємства не є операцією постачання сукупних валових активів або товарів, послуг, а тому не може обкладатися ПДВ.

Згідно пп. 3.2.8 Закону про ПДВ операції постачання за компенсацію сукупних валових активів платника податку іншому платникові податку не є об'єктом оподаткування. При цьому під постачанням сукупних валових активів, на думку Держкомпідприємництва, слід розуміти постачання підприємства як окремого об'єкту підприємництва чи включення валових активів підприємства до складу активів іншого підприємства. В результаті підприємство-покупець придбаває права і обов'язки (є правонаступником) підприємства, що продає такі активи. Постачання ж товарів в розумінні п. 1.4 Закону про ПДВ передбачає наявність договору, під якою згідно ст. 626 ГК являється домовленість двох і більше сторін. Розподільний баланс або передавальний акт таким договором не є.

Така позиція розходиться з думкою ДПАУяка, з одного боку, погоджується, що операції з поставки за компенсацію сукупних валових активів платника податків іншому платникові податків не є об'єктом оподаткування. Але, з іншого боку, посилається на пп. 7.4.1 Закону про ПДВзгідно з яким якщо надалі товари, на які був отриманий податковий кредит, починають використовуватися в операціях, які не є об'єктом оподаткування згідно ст. 3 Закони про ПДВто для цілей оподаткування такі товари вважаються проданими за звичайною ціною, але не нижче за ціну їх придбання. В результаті ДПАУ вимагає сплати ПДВ з вартості активів, переданих в ході реорганізації, виходячи з їх звичайної ціни, але не нижче за ціну придбання.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини