Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банкам не спростили процедуру переходу права власності на заставні автомобілі боржників

Реклама

Як випливає з листи НБУМВС відмовилося готувати зміни Порядок державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин (далі - Порядок реєстрації)які б спростили механізм переходу права власності на заставні автомобілі від недобросовісних боржників до банок-кредиторів.

У МВС вирішили не передбачати можливість перереєстрації предмета запоруки - транспортного засобу у разі невиконання боржником зобов'язань на підставі заяви банку-заставодержателя. Також було відмовлено в розробці особливої процедури реєстрації автомобілів, реалізованих на аукціонах, організованих спецорганізаціями, які притягуються Державною старанною службою. Вказаних змін вимагали банківські асоціації і НБУ, намагаючись забезпечити захист прав банків- кредиторів.

Звию позицію МВС аргументувало тим, що Закон "Про забезпечення вимог кредиторів і реєстрації обтяжень" не уповноважує банки на проведення будь-яких реєстраційних операцій з транспортними засобами в ДАІ. Власник авто повинен особисто зняти його з обліку чи оформити доручення на здійснення указних дій представниками банку. При відмові боржника оформити таке доручення, згідно п. 40 Порядку реєстрації зняти транспортний засіб з обліку можна тільки на підставі старанного напису нотаріуса або рішення суду.

Що ж до авто, реалізованих на аукціонах, організованих спецорганізаціями, то згідно постанові КМУ від 11.11.2009 № 1200 при продажі транспортного засобу покупцеві видається довідка-рахунок. Саме ця довідка-рахунок згідно п. 8 Порядку реєстрації є основою для держреєстрації авто, придбаного новим власником на аукціоні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини