Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд взявся за руйнування адміністративних і законодавчих бар'єрів у бізнесі

5 лютого 2010, 14:55
1273
0
Реклама

Кабінет Міністрів своїм постановою № 80 заснував громадський комітет з моніторингу дотримання законодавства у сфері розвитку і підтримки підприємництватим самим зробивши перші кроки в цьому напрямі. Якщо коротко, то основне завдання комітету полягатиме в тому, щоб займатися моніторингом і "зживанням" неефективних законодавчих норм як старих, так і нових, регулюючих підприємницьку діяльність.

Впродовж двох найближчих місяців Держкомпідприємництва було доручено затвердити персональний склад і Положення про громадський комітет, а також визначити його основні повноваження, зокрема:

- проведення громадського моніторингу виконання законодавства з питань розвитку і підтримки підприємництва;

- аналіз застосування і виконання законодавства центральними органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування;

- інформування Прем'єр-міністра України, керівників центральних органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування про виявлені факти невиконання законодавства і оприлюднення таких фактів.

На сьогодні число адміністративних бар'єрів, з якими рано чи пізно стикаються підприємці в усіх сферах бізнесу, дійсно зашкалює. Це, серед іншого, наявність непередбачених законодавством процедур і заборон, зборів і платежів; обмеження конкуренції і надання окремим особам преференцій і привілеїв; витребування зайвих, знову-таки не передбачених законодавством, документів і, звичайно ж, тривала тяганина при розгляді заяв і клопотань (це якщо на якийсь час забути про різні корупційні механізми).

Судячи з усього, новоспечений громадський комітет в таких випадках може стати свого роду "швидкою допомогою" для тих підприємців, які після безрезультатних звернень в інші державні органи, не зуміли добитися бажаного результату. В той же час правоохоронними функціями Комітет точно не буде наділений, тому звертатися до нього рекомендується лише в тих випадках, коли підприємці дійсно зможуть дати ряд ділових порад щодо поліпшення законодавчої бази або наректи на випадки невиконання законодавства держчиновниками усіх рівнів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини