Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ вирішив, що не Кабміну вирішувати питання про обов'язковість української мови в учбових установах

4 лютого 2010, 18:22
588
0
Реклама

Конституційний Суд України оприлюднив на своєму сайті прийняте 2 лютого Рішення № 4-рп/2010 в справі № 1-11/2010 за конституційним уявленням 52 народних депутатів України про відповідність Конституції постанови КМУ від 30.09.2009 № 1033що змінювало норми Положення про загальноосвітній учбовий заклад.

Частина згаданого Положення (у редакції постанови № 1033) визнана неконституційноюа саме абз. 2 п. 46, що зобов'язував педагогів застосовувати в робочий час в державному і комунальному загальноосвітньому учбовому закладі український мова, а якщо викладання в такому закладі здійснюється на мові національної меншості, то також і мова національної меншості.

Норма визнана неконституційною без аналізу відповідності її зміст Конституції України, тобто без встановлення факту протиріччя між положеннями Конституції і зобов'язанням застосовувати певну мову. КСУ мотивував своє рішення формальною основою - виходом Кабміну за рамки своїх повноважень при формулюванні цієї норми, оскільки порядок застосування мов згідно п. 4 ч. 1 ст. 92 Конституції визначається виключно законома не постановами уряду.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини