Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Держкомпідприємництва уточнили порядок оподаткування товару за відсутності "первинки"

4 лютого 2010, 15:00
970
0
Реклама

Фахівці Держкомпідприємництва взялися за роз'яснення окремих моментів, пов'язаних з порядком оподаткування товару у разі відсутності первинних документів у підприємця - фізособи, що являється платником фіксованого або єдиного податку. Зокрема, була дана відповідь, чи обкладається прибутковим податком товар, на який не оформлені первинні документи.

Надана відповідь виявилася негативною: немає, прибутковий податок у такому разі стягуватися не може. Річ у тому, що здійснюючи свою підприємницьку діяльність, платники єдиного і фіксованого податків наслідують обов'язкові норми Декрету КМУ "Про прибутковий податок з громадян" (у тій його частині, яка не втратила силу) і Указу Президента "Про спрощену систему оподаткування, обліку і звітності суб'єктів малого підприємництва". А реалізація норм цих правових актів не вимагає обов'язкової наявності первинних документів на придбаний товар.

У зв'язку з цим в Держкомпідприємництва вважають, що у разі відсутності у фізособи документів на товар, отриманий у рамках здійснення підприємницької діяльності, такий товар підлягає обліку і оподаткуванню відповідно до вимог Декрету КМУ і Указу Президента (№ 727) і не може розглядатися як подарунок в розумінні Закону про НДФЛ.

Чи погодиться з таким роз'ясненням податкова - ще не ясно. Втім, якщо заперечення все-таки будуть, то за бажання підприємець може звернутися до спеціальної норми Закону про НДФЛ, яка в цілому підтверджує слова Комітету. Як випливає з пп. 4.3.25 п. 4.3 ст. 4 Закони про НДФЛдо складу загального місячного або річного доходу платника прибуткового податку не включається дохідотриманий "... від здійснення підприємницької або незалежної професійної діяльності, якщо така особа обрала спеціальну (спрощену) систему оподаткування такого доходу (прибутку) відповідно до закону".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини