Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Заблокована накладна – передвісниця перевірки та штрафу

20 липня 2021, 13:09
1055
0
Реклама

Подобається платникам податків чи ні, але сезон більшості податкових перевірок розпочато. І допоки суспільство обговорює, наскільки це конституційно, законно або правильно, податківці включаються у свій звичний робочий режим. Натомість підприємцям потрібно пристосовуватися до нових умов і реалій, шукати дієві інструменти протидії й захисту, а не займатися розмірковуваннями та роздумами. Безсумнівно, зупинення реєстрації податкових накладних обмежує, а іноді й блокує бізнес, що вже казати про суди, коли чергові законодавчі зміни "дарують" нові категорії спорів, урізноманітнюючи їх і завантажуючи й так "перевантажену" третю гілку державної влади. Філософські питання про те, що буде, якщо платник податків не подасть письмові пояснення впродовж 365 днів із моменту отримання квитанції про зупинення реєстрації, мають цілком практичне значення. Отжє, спробуймо в цьому розібратися.

Щодо можливості оскарження квитанції про зупинення податкової накладної

Запорізький окружний адміністративний суд, розглядаючи низку справ за позовом ТОВ "ВТС-Укрснабпром" у 2018 та 2019 рр., фактично одноосібно сформував судову практику та поставив крапку в питанні неможливості оскаржувати квитанцію про зупинення реєстрації податкової накладної. Так, квитанція про зупинення реєстрації податкової накладної й рішення про результати розгляду скарги Комісією з розгляду скарг за своєю суттю, змістом і формою не є нормативно-правовим актом чи правовим актом індивідуальної дії, оскільки не створюють для позивача юридичних прав й обов'язків (рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 29.01.2019 р. у справі № 280/4273/18, залишене без змін в апеляційному порядку; а також рішення того самого суду у справах № 280/4274/18 і № 280/4275/18).

Не йдучи на ризик і процесуальні експерименти, у деяких інших справах позивачі вже в процесі судового розгляду змінювали предмет позову та виключали вимогу про оскарження квитанції (ухвала Одеського окружного адміністративного суду від 07.12.2018 р. у справі № 1540/3341/18, постанова Херсонського окружного адміністративного суду від 19.09.2017 р. у справі № 821/1173/17).

Отже, оскарження квитанцій про зупинення податкової накладної не набуло популярності серед платників, а спроби скасувати в судах підприємці полишили ще у 2019 році.

Детальніше про строки для подання письмових пояснень та конкретні документи, які мають бути зазначені вже в самій квитанції про блокування читайте в матеріалі ЮРИСТ & ЗАКОН за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини