Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прийнято Закон про корінні народи: основні положення

Реклама

1 липня народні депутати прийняли Закон «Про корінні народи України» (проект № 5506, внесений Президентом і визначений ним як невідкладний).

Прийнятий Закон визначає права корінних народів України та особливості їх реалізації.

Згідно з документом корінний народ України - автохтонна етнічна спільнота, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного утворення за межами України.

Корінними народами України, які сформувались на території Кримського півострову, є кримські татари, караїми, кримчаки.

Представницькі органи корінних народів України - відповідні представницькі інститути, що створюються корінними народами і відповідно до Конституції та законів України наділяються правом представляти корінні народи і приймати рішення від їх імені.

Корінні народи України:

- мають право на самовизначення в Україні, встановлюють свій політичний статус у межах Конституції та законів України, вільно здійснюють свій економічний, соціальний та культурний розвиток;

- мають право відповідно до Конституції та законів України зберігати і зміцнювати свої особливі політичні, правові, соціальні та культурні інститути, зберігаючи при цьому свою участь в економічному, соціальному та культурному житті.

Корінним народам України гарантується право на правовий захист від будь-яких дій, направлених на:

1) позбавлення ознак етнічної приналежності та цілісності як самобутніх народів, позбавлення культурних цінностей;

2) виселення або примусове переміщення із місць компактного проживання у будь-якій формі;

3) примусову асиміляцію або примусову інтеграцію у будь-якій формі;

4) заохочення або розпалювання расової, етнічної чи релігійної ненависті, направленої проти них.

Корінні народи України визначають власну національну символіку та порядок її застосування з дотриманням законів України.

Корінні народи України мають право відроджувати, використовувати, розвивати і передавати майбутнім поколінням свою історію, мови, традиції, писемність і літературу, відновлювати та зберігати об'єкти матеріальної та нематеріальної культурної спадщини.

Заперечення етнічної приналежності чи етнічної самобутності корінних народів України забороняється.

Корінні народи України мають право на дотримання, відродження та розвиток своїх духовних, релігійних та культурних традицій і звичаїв, збереження матеріальної та нематеріальної культурної спадщини.

Корінні народи України мають право створювати свої заклади освіти або співпрацювати із закладами освіти усіх форм власності з метою забезпечення вивчення мови, історії, культури відповідного корінного народу та навчання мовою відповідного корінного народу.

Держава гарантує можливість вивчення мов корінних народів України, а також дослідження, збереження та розвиток мов корінних народів України, що перебувають під загрозою зникнення.

Корінні народи України через представницькі органи мають право відповідно до законів України створювати свої ЗМІ.

Корінні народи України через свої представницькі органи мають право визначати пріоритети і розробляти стратегії з метою здійснення свого права на розвиток.

Хочете перевірити, що про вас пишуть ЗМІ? У LIGA360: Юрист можна налаштувати моніторинг ТОП-200 українських медіа. А ще користувачі системи отримують понад 50 цифрових інструментів для вирішення щоденних завдань. Дізнавайтеся більше за посиланням.

Читайте також:

Bad communication: як бізнеси втрачають кошти на договірній роботі й що з цим робити

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини