Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бюро економічної безпеки України: тиск на бізнес чи усунення дублювання функцій правоохоронних органів?

8 червня 2021, 17:30
685
0
Автор:
Реклама

Комітет з питань безпеки ведення бізнесу Київської торгово-промислової палати звернувся до Верховної Ради з проханням внести доповнення до законопроекту №3959-1 “Про внесення змін до адміністративного та кримінального законодавства щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки України” (БЕБ).

Представники бізнесу, влади та юристи обговорили можливості законопроекту щодо усунення дублювання функцій правоохоронних органів по контролю бізнесу.

Йосип Бучинський, голова Комітету, керуючий партнер адвокатського об'єднання «Яр.Вал», вважає, що діючі повноваження правоохоронних відомств по боротьбі з економічними злочинами призводять до того, що з перевірками до бізнесу приходять представники усіх, без виключення, правоохоронних органів. А часто, під приводом перевірки навіть одних і тих же операцій, одного і того ж суб'єкта господарювання, відкриваються кримінальні провадження одночасно в різних правоохоронних відомствах. А саме усунення такого дублювання усіх правоохоронних органів щодо їх можливості втручання в бізнес-процеси є однією з головних цілей створення БЕБ.

«Аналіз законопроекту 3959-1 показав, що в такій версії новостворений БЕБ не буде єдиним органом, відповідальним за боротьбу з економічними злочинами. Якщо не внесуть поправки, то ми будемо продовжувати практику візитів на бізнес усіх існуючих в Україні відомств, у тому числі, через неправомірний тиск, бо даний законопроект не містить щодо цього будь-яких запобіжників», - підкреслила Анжела Василевська, голова адвокатського бюро «Анжели Василевської».

Ольга Василевська-Смаглюк - народний депутат, співавтор законопроекту «Про Бюро економічної безпеки України», зазначила, що по цьому законопроекту продовжується гаряча дискусія, зараз створюється комісія з відбору голови бюро. Маленькою перемогою стало те, що Бюро економічної безпеки підпорядковується Кабінету Міністрів України для того, щоб ані Мінфін, ані МВС не могли впливати на його діяльність.

Члени Комітету з питань безпеки ведення бізнесу Київської торгово-промислової палати звернулися до Верховної Ради з проханням при прийнятті законопроекту №3959-1 обов'язково врахувати наступні зауваження:

1. Внести до ст. 216 Кримінального процесуального кодексу України положення, відповідно до яких у випадку порушення іншим органом розслідування кримінального провадження за кримінальним правопорушення, віднесеним до виключної підслідності слідчих Бюро економічної безпеки України, таке кримінальне провадження має протягом десяти днів бути передано до слідчих Бюро економічної безпеки України. Іншими словами, усунути на практиці дублювання функцій правоохоронних органів.

2. Виключити зі ст. 41 Кримінального процесуального кодексу України положення, за якими слідчими органів Бюро економічної безпеки України можуть надаватися окремі доручення оперативним працівникам інших правоохоронних органів, крім оперативних працівників Бюро економічної безпеки України. Адже інакше існують ризики втягнення слідчих Бюро економічної безпеки в неправомірний тиск на бізнес працівниками інших правоохоронних органів.

Читайте також: Кримінальна відповідальність за шахрайство з ПДВ і повноваження Бюро економічної безпеки: проект прийнято за основу

Якими будуть наступні рішення влади? Замовте тестовий доступ до екосистеми LIGA360, щоб стежити за прийняттям законів, що можуть вплинути на ваш бізнес. Ви можете замовити повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини