Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Повернення товару покупцем як основа для зменшення Пдв-зобов'язань

30 січня 2010, 14:09
2332
0
Реклама

Держкомпідприємництва поділився своєю точкою зору відносно тогочи може постачальник - платник ПДВ зменшити свої податкові зобов'язання (з наступним віддзеркаленням такого коригування в декларації по ПДВ), якщо покупець (який до того ж не є платником ПДВ) повернув раніше поставлений йому товар до настання терміну оплати за договором купівлі-продажу.

Висновок, до якого прийшли в Комітеті, виявився позитивним: так, продавець дійсно має таке право. Аргументи наступні: відповідно до пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закони про ПДВ об'єктом оподаткування є операції платників податку, зокрема, по постачанню товарів і послуг, місце постачання яких знаходиться на митній території України. Проте у цій ситуації постачання фактично не є здійсненим (її, по суті, немає), а значить, об'єкту оподаткування теж немаєтому раніше нараховані податкові зобов'язання потрібно відкоригувати у бік зменшення.

У зв'язку з цим також відмітимо, що згідно пп. 4.5.3 п. 4.5 ст. 4 Закони про ПДВ зменшення суми податкових зобов'язань підприємства - постачальника продукції при зміні компенсації вартості товарів (послуг), наданих особам, які не є платниками ПДВ, дозволяється тільки в двох випадках:

1) при поверненні товару з наданням одержувачеві повної грошової компенсації їх вартості;

2) при перегляді цін, пов'язаних з гарантійними замінами товарів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини