Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фізособи повинні самостійно сплачувати НДФЛ зі своїх боргів, по яких збіг термін позовної давності

29 січня 2010, 13:06
907
0
Реклама

Нещодавно прийнятий Закон "Про внесення змін до деяких законів України з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи" приніс немало нововведень не лише для бізнесу, але і для пересічних громадян. Це і скорочення терміну повернення валютної виручки до 90 днів, і мораторій на примусове виселення з житла, в якому зареєстрований іпотекодавець, і багато що інше. У числі самих значущих змін опинилося нове правило, згідно з яким фізосіб-платників податків зобов'язали самостійно сплачувати прибутковий податок зі своїх боргів, по яких збіг термін позовної давності. Незабаром за прийняттям Законом побачило світло і що відповідає роз'яснення ДПАУщо деталізує цю процедуру.

Як додатково уточнила ДПАУ, до 1 квітня 2010 року фізичні особи - боржники, у яких починаючи з 24.11.2009 (т. е. з моменту набуття чинності Закону) пройшов термін позовної давності відносно їх заборгованості перед кредиторами, повинні подати річну податкову декларацію в податковий орган по своєму місцю проживання. У декларації треба відобразити усю суму заборгованості, проте податок платиться лише за умови, що сума такої заборгованості перевищує суму, яка складає 50 % місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року. Це означає, що при декларуванні прибутків у вигляді заборгованості за 2009 рік не підлягає оподаткуванню сума, яка не перевищує 334,50 грн. (669 грн. x 50 %).

Чи приживеться ця норма - ще неясно. І справді, працівникам ДПАУ буде досить складно простежити за усіма фізособами-позичальниками, а тим більше вести по них облік в розрізі термінів позовної давності. А позиватися до кожного фізособи-платника податків буде і того складніше. Тому найймовірніше, що через деякий час можна чекати чергових змін, що регламентують порядок оподаткування неповернених боргів фізосіб. До речі, вже зараз в парламенті зареєстрований законопроект народного депутата Олександра Сочка (фракція БЮТ)яким пропонується покласти обов'язок по нарахуванню, утриманню і перерахуванню податку на юридичних осіб - кредиторів платника податків, т. е. зробити їх податковими агентами.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини