Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Единоналожники зобов'язані вести облік ширше, ніж здається

Реклама

Як випливає з роз'яснення ДПАУ, единоналожники зобов'язані вести Книгу обліку прибутків і витрат постановою КМУ від 26.01.2001 № 1269а не керуватися наказом ДПАУ від 21.12.1993 № 12яким затверджена її форма. Тобто вносити в неї зведення про порядковий номер операції, дату її здійснення, суму витрат за фактом її здійснення, суму вартості товарів, отриманих від такої діяльності, суму виручки від продажу товарів, а не відомості, вказані в формі Книги. При цьому вказані операції повинні підтверджуватися первинними документами.

Необхідність ведення Книги обліку прибутків і витрат саме згідно з вказаною постановою КМУ пояснюється тим, що діюча редакція п. 6 ст. 9 Закону "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг" була прийнята пізніше, ніж Указ Президента "Про спрощену систему оподаткування, обліку і звітності суб'єктів малого підприємництва". А Закон вимагає, щоб порядок ведення такої Книги визначався Кабмінома не ДПАУ, як того вимагає п. 4 Укази на підставі якого була затверджена діюча форма Книги, що передбачає облік таких позицій, як "період обліку", "кількість виготовленої продукції" "витрати на виробництво продукції", "кількість проданої продукції", "сума виручки", "чистий дохід".

Що ж до обов'язкової наявності у единоналожника первинних документів (товаротранспортных накладних, дорожніх листів і ін.), то їх відсутність вважатиметься порушенням бухгалтерського обліку і Правил перевезення вантажів автомобільним транспортом. Більше того, відсутність таких документів може свідчити про нездійснення самих господарських операцій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини