Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держкомзем зобов'яже місцеві ради вести облік громадян, бажаючих приватизовувати земельні ділянки

28 січня 2010, 15:03
633
0
Реклама

Розширити повноваження сільських, селищних і міських рад в частині обліку громадян, бажаючих отримати у власність земельні ділянки, і прописати порядок такого обліку пропонує Держкомзем. Відповідний проект закону був обнародуваний на офіційному сайті Держкомзему.

Проектом закону "Про внесення змін до Земельний кодекс України про забезпечення права громадян на безоплатну приватизацію земельних ділянок" пропонується уповноважити (і в той же час зобов'язати) сільські, селищні і міські ради вести облік заяв громадян, бажаючих безоплатно приватизовувати земельні ділянки, що знаходяться в державній і комунальній власності. Згідно з документом, облік буде вестися в двох реєстрах: 1) Реєстрі громадян, що мають першочергове право на отримання земучастка тільки для цілей, визначених статтею 121 ЗК ( для будівництва, ведення фермерського господарства і т. д.) і 2) Реєстрі громадян, що мають першочергове право на отримання земучастка для цілей, вказаних в ст. 121 ЗК і громадян, що відносяться до пільгових категорій (багатодітні сім'ї, інваліди, молоді сім'ї і т. д.). Такі реєстри згідно з проектом повинні оприлюднити не рідше за один раз в місяць у офіційних виданнях і на сайтах вищезгаданих органів. За приховання обліку і даних про реєстрацію чиновники нестимуть адміністративну, громадянську і карну відповідальність.

Нагадаємо, згідно нещодавно прийнятому постанові КМУ № 844 "Деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України в 2009 році" державні акти на землю повинні видаватися безкоштовно. Документом встановлена пряма заборона на стягування з громадян плати :

- за оформлення і видачу держактів на землю;

- за надання додаткових послуг з розробки землевпоряджувальної документації;

- за будь-які інші, у тому числі добродійні, внески і платежі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини