Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли "плоди отруєного дерева" не заважають справедливому суду: ЄСПЛ

Реклама

Хоча обшук у приміщеннях консульства та в житлі почесного консула був проведений з порушенням права на приватне життя, а здобуті докази лягли в основу обвинувачення та наступного засудження, справедливість судового процесу порушена не була.

Таких висновків дійшов Європейський суд з прав людини у справі «Тортладзе проти Грузії» (заява № 42371/08), повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

У серпні 2005 року правоохоронні органи Грузії затримали колишнього керівника служби безпеки і юриста Генерального консульства Кот-д'Івуару за підозрою в незаконному зберіганні наркотичних речовин з метою їх збуту. Затриманий повідомив, що придбав наркотичні речовини у Еміліо Тортладзе, який на той момент був почесним консулом Кот-д'Івуару в Грузії.

Отримавши запевнення Міністерства закордонних справ Грузії про те, що Віденська конвенція про консульські зносини не передбачає недоторканність приміщень, займаних почесним консулом, співробітники грузинської поліції, незважаючи на заперечення консулу, провели обшуки за місцем його проживання і в консульстві. Унаслідок цих слідчих дій були виявлені заборонені речовини в сейфі і ящиках столу Тортладзе. Консул і його дружина заявили, що предмети їм не належали, але пояснити їх присутність не змогли. Оскільки подружжя відмовилося від права на присутність понятих, обшук проводився без них.

У 2007 році Е. Тортладзе був засуджений до 18 років ув'язнення. Пізніше вирок був пом'ягшений в апеляції до 17 років. Верховний суд Грузії відмовився переглядати справу заявника.

Тоді Е. Тортладзе звернувся до Європейського суду з прав людини. Він скаржився на незаконність і необґрунтованість обшуку консульства і несправедливість судового процесу, оскільки під час нього були використані докази, отримані під час цього обшуку. Також заявник скаржився, що Верховний суд Грузії «довільно обмежив доступ до касаційної інстанції».

Суд у Страсбурзі констатував порушення статті 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) Конвенції, оскільки національні судові інстанції залишили без уваги питання обґрунтованості і відповідності рішення грузинських правоохоронних органів провести обшук консульства, який, своєю чергою, не супроводжувався достатніми гарантіями.

Однак ЄСПЛ не погодився із заявником, що влада Грузії порушила його право за змістом пункту 1 статті 6 (на справедливий судовий розгляд) Конвенції. Незважаючи на процесуальні порушення під час отримання ряду доказів, інші докази дають підставу ЄСПЛ говорити, що загальна справедливість кримінального переслідування щодо Тортладзе не була підірвана.

У частині компенсації ЄСПЛ вважав, що за обставин цієї справи виявлення порушення статті 8 саме по собі складало достатню справедливу сатисфакцію будь-якої моральної шкоди, завданої заявникові внаслідок цього порушення.

Слідкуєте за справами ЄСПЛ? Скористайтесь системою LIGA360: Юрист. Тут зібрано 60 тис. рішень ЄСПЛ з автоперекладом українською мовою, є короткі огляди. Справу легко знайти завдяки інтелектуальному пошуку, і до неї видаються пов'язані судові рішення. Спробуйте LIGA360:Юрист просто сьогодні.

До 28 квітня юристи тестують преміум-пакети LIGA360 безкоштовно. У вас є змога оцінити усі переваги системи, а саме: найповнішу базу законодавства й судових рішень, автоматичні сигнали про зміни, перевірка контрагентів. Отримайте тестовий доступ прямо зараз.

Читайте також:

Суддя самостійно розподілятиме обов'язки та зарплати для помічника і секретаря: законопроект

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини