Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Міжнародні автоперевезення в Україні і за її межами: такі різні Пдв-правила

27 січня 2010, 13:49
1315
0
Реклама

Послуги з автоперевезень, що надаються нерезидентом за межами митної території України, не є об'єктом обкладення ПДВ. Таке роз'яснення представив Держкомпідприємництва у своєму листі № 16484.

В якості підкріплення позиції, в Комітеті вирішили послатися на точку зору ДПАУ, виражену в її листі "Відносно обкладення ПДВ послуг нерезидента, наданих за кордоном" від 23.10.2009. Там ДПАУ чітко вказує, що при наданні послуг нерезидентом податковим агентом (тобто особою, відповідальною за нарахування, утримання і сплату податку до бюджету) є його постійне представництво, а за відсутності такого - особа, одержуюча ці послуги, але тільки якщо місце надання послуг знаходиться на митній території України.

А з огляду на те, що послуги з автоперевезень в даному конкретному випадку здійснюються за межами митної території УкраїниДержкомпідприємництва приходить до висновку: послуги з автоперевезень, які надає нерезидент резидентові повністю за межами України, ПДВ не обкладаються.

Це лише одна з можливих ситуацій. А ось у випадку якщо нерезидент надає послуги з автоперевезень як на митній території України, так і за її межами, порядок оподаткування декілька іншої. Згідно роз'ясненню ДПАУ від 11.09.2009при наданні послуг з міжнародних автоперевезень (пасажирів, багажу і вантажів) загальну вартість послуги перевізник зобов'язаний розділити пропорційно фактичним відрізкам перевезень, тобто на дві частини:

- вартість перевезення від пункту їх відправлення на митній території України до пункту їх митного оформлення; чи від пункту їх митного оформлення до пункту призначення (доставки) на митній території України;

- вартість перевезення від пункту їх митного оформлення до пункту призначення (доставки) за межами державного кордону України, між пунктами, що знаходяться за межами державного кордону України; чи від пункту їх відправлення за межами державного кордону України до пункту їх митного оформлення на території України.

При цьому перша частина вартості підлягає обкладенню ПДВ по ставці 20 %, а друга - по нульовій ставці.

В той же час такий порядок оподаткування трохи здешевлює вартість міжнародних автоперевезеньтому як раніше нульова ставка ПДВ застосовувалася на відрізку від зовнішньої митниці до місця доставки, тоді як зараз - вже від внутрішньої митниці до місця доставки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини