Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Опубліковано Закон, що забезпечує можливість отримання Україною вакцин проти COVID-19 за програмою COVAX

Реклама

Закон № 1353-IX «Про внесення зміни до статті 9-2 Закону України «Про лікарські засоби» щодо державної реєстрації вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів під зобов'язання» (який Парламент ухвалив 19 березня 2021 року) було офіційно опубліковано в газеті «Голос України» 26 березня.

Документ розроблено на підставі рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), повідомляє офіційне інтернет-представництво Президента.

Закон забезпечує можливість отримання Україною за програмою механізму COVAX вакцин провідних виробників для профілактики коронавірусної хвороби та проведення широкомасштабних профілактичних заходів, які мінімізуватимуть ризик посилення чи повторної хвилі захворюваності на COVID-19, йдеться в повідомленні.

Згідно із Законом після державної реєстрації вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів проти COVID-19 центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров'я, за рішенням Кабінету Міністрів має право брати зобов'язання від імені України, пов'язані із закупівлею та застосуванням вакцин і препаратів проти коронавірусу.

Зокрема, йдеться про звільнення від відповідальності виробника та/або власника реєстраційного посвідчення, якщо застосування вакцин здійснювалося відповідно до затверджених в Україні інструкцій, за будь-які наслідки, спричинені застосуванням таких вакцин або інших препаратів проти COVID-19.

У разі настання таких наслідків держава забезпечує здійснення відповідних компенсаційних виплат у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів.

Закон набирає чинності на наступний день після опублікування (27 березня 2021 року) та діє протягом чотирьох років.

Стежити за змінами законодавства легко в LIGA360. Це комплекс інформаційно-аналітичних продуктів, що надає доступ до актуальної бази законодавства й законопроектів, надсилає сповіщення про зміни у них. А ще ви отримаєте роз'яснення експертів до НПА. Оцініть переваги LIGA360, замовивши тестовий доступ.

Читайте також:

Три способи записатись до списку очікування на вакцинацію проти COVID-19: роз'яснення МОЗ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини