Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податковий дайджест 25.03.2021

25 березня 2021, 09:22
662
0
Автор:
Реклама

АО «MARSHALLER GROUP» підготувало дайджест податкових новин

Головне:

1. 04.03.2021 ВРУ прийнято за основу Проєкт Закону України (№ 3601) «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо усунення суперечностей та уточнення визначення лізингової (орендної) операції».

Законопроектом пропонується уточнити зміст понять «лізингова (орендна) операція», «оперативний лізинг (оренда)», «фінансовий лізинг (оренда)», встановивши, що такі операції може здійснювати лише юридична особа, а не фізична чи юридична особа, як це передбачено чинними нормами.

Проектом у цьому зв'язку пропонується абзаци перший, четвертий - шостий підпункту 14.1.97 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України викласти в новій редакції.

Законодавець пропонує визначити лізингову (орендну) операцію як - господарську операцію (крім операцій з фрахтування (чартеру) морських суден та інших транспортних засобів) юридичної особи (орендодавця), що передбачає надання основних засобів у володіння та користування фізичним та/або юридичним особам (орендарям) за плату та на визначений строк.

Оперативний лізинг (оренда) визнати господарську операцію юридичної особи, що передбачає передачу орендарю основних засобів, придбаних або виготовлених орендодавцем, на умовах інших, ніж ті, що передбачаються фінансовим лізингом (орендою).

Фінансовий лізинг (оренда) визнати господарську операцію, що здійснюється юридичною особою і передбачає передачу орендарю майна, яке є основним засобом згідно з цим Кодексом і придбане або виготовлене орендодавцем, а також усіх ризиків та винагород, пов'язаних з правом користування та володіння об'єктом лізингу.

2. 02.03.2021 ВРУ прийнято Закон України (№ 3761) "Про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб'єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проекти зі значними інвестиціями"

Законом до 1 січня 2035 року звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України товарів у митному режимі імпорту. Перелік та обсяги таких товарів із визначенням їх кодів згідно з УКТ ЗЕД затверджуються Кабінетом Міністрів України разом із укладенням спеціального інвестиційного договору.

Законом звільняються від оподаткування податком на прибуток підприємств підприємства - інвестори зі значними інвестиціями протягом п'яти послідовних років з дати подання заяви але не раніше дати подання такої заяви та дати введення в експлуатацію об'єкта, побудованого (щодо якого здійснено реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт) в рамках реалізації інвестиційного проекту.

Законом встановлено, що до 1 січня 2035 року органи місцевого самоврядування можутьза земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, що використовуються в рамках реалізації інвестиційних проектів зі значними інвестиціями відповідно встановлювати ставки земельного податку та орендну плату за землі державної та комунальної власності в розмірі меншому, ніж розмір земельного податку, встановленого рішенням відповідного органу місцевого самоврядування для певної категорії земель, що сплачується на відповідній території; звільняти від сплати земельного податку.

Законом редакційно уточнено норму стосовно трансфертного ціноутворення (виокремлено у якості самостійного об'єкта оподаткування суб'єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проекти зі значними інвестиціями - прибуток у розмірі невідповідності ціни, визначеної за принципом "витягнутої руки", над договірною (контрактною) вартістю).

Законом уточнено умови отримання пільги у вигляді звільнення від оподаткування податком на прибуток підприємств в частині об'єктів інвестування.

Судова практика

1. 09.03.2021 року ВС у складі колегії суддів КАС у справі № 819/1104/16 зазначив, що нормами ПКУ не передбачено переліку витрат для фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Верховний Суд підтримав позицію попередніх інстанцій про те, що оскільки нормами чинного Податкового кодексу України не передбачено конкретного переліку витрат для фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, то основним критерієм для обґрунтування витрат, що зменшують дохід для визначення об`єкта оподаткування, є їх належність та необхідність для провадження незалежної професійної діяльності (Узагальнююча податкова консультація щодо деяких питань оподаткування фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність (приватних нотаріусів, адвокатів), яка затверджена наказом ДПС України 24.12.2012 № 1185).

2. 12.03.2021 року ВС у складі колегії суддів КАС у справі № 810/3567/18 … визначив характерну ознаку необґрунтованої податкової вигоди.

У своєму рішенні Верховний Суд вказує, що необґрунтована податкова вигода характеризується відсутністю фактичного виконання господарських операцій, здійснення операцій без ділової мети та обліком операцій безвідносно до їх реального економічного змісту, узгодженістю дій покупця та постачальника для штучного створення умов, зокрема бюджетного відшкодування.

Касаційна інстанція дотримується сталої судової практики. Зокрема, постанова Верховного Суду України від 20 січня 2016 року у справі № 826/11531/14, постанови Верховного Суду від 24 січня 2018 року у справі № 2а-19379/11/2670, від 19 листопада 2019 року у справі № 826/487/16 визначають, що надання податковому органу належним чином оформлених документів, передбачених законодавством про податки та збори, з метою одержання податкової вигоди є підставою для її одержання, якщо податковий орган не встановив та не довів, що відомості, які містяться в цих документах, неповні, недостовірні та (або) суперечливі, є наслідком укладення нікчемних правочинів або коли відомості ґрунтуються на інших документах, недійсність даних в яких установлена судом.

Підготовано АО «MARSHALLER GROUP»

Читайте також:

Податковий дайджест

Спрогнозуйте результат рішення суду з Verdictum PRO. VERDICTUM PRO за допомогою штучного інтелекту проаналізує ваш позов та покаже шанси на успіх у судовому засіданні в першій інстанції, а також відобразить шанси на перемогу в апеляційній та касаційній інстанціях. Таким чином, тепер ви зможете розрахувати вірогідність перемоги вашого клієнта на будь-якому етапі розгляду справи в суді. Детальніше за посиланням

Як просувати юридичний бізнес з нуля? Завдяки каталогу Liga:BOOK. Він створить аналог сайту-візитки, щоб вас легко знайшли клієнти. А ще не потрібно витрачати кошти на розкрутку персонального бренду - адже ви розміщуватимете новини на ЮРЛІЗІ. Зареєструйтеся в Liga:BOOK і зробіть крок до успіху свого бізнесу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини