Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР підтримала за основу проект щодо реструктуризації валютних кредитів фізосіб

Реклама

19 березня депутати прийняли в першому читанні за основу законопроект № 4475 «Про внесення змін до розділу IV "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про споживче кредитування" (щодо кредитів, наданих в іноземній валюті)».

Усі законопроекти з пояснювальними записками до них можна знайти в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Законопроект спрямований на відновлення платоспроможності позичальників, які отримали споживчі кредити в іноземній валюті, але не змогли своєчасно здійснювати платежі за цими кредитами, повідомляє Інформаційне управління Апарату ВР.

Документ передбачає запровадження загального механізму реструктуризації всіх споживчих валютних кредитів фізичних осіб через конвертацію їх у гривню, шляхом доповнення розділу ІV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про споживче кредитування» новим пунктом 7, в якому визначаються порядок та умови проведення реструктуризації зобов'язань за договорами про споживчий кредит, наданий в іноземній валюті.

Під час подальшого доопрацювання законопроекту заплановано передбачити, що обов'язковій реструктуризації мають підлягати лише споживчі кредити в іноземній валюті, які відповідають Закону "Про споживче кредитування" і по яких станом на 1 січня 2014 року відсутня прострочена заборгованість.

Також планується передбачити, що обов'язкова реструктуризація зобов'язань здійснюється протягом 60 днів з дня надходження до нього письмової заяви позичальника про проведення реструктуризації за курсом, який розраховується як середнє значення між курсом відповідної іноземної валюти, встановленим Національним банком на день укладення договору, та її курсом, встановленим на день проведення реструктуризації.

Окремо пропонується врегулювати питання реструктуризації за кредитами, зобов'язання за якими забезпечені єдиним житлом, що знаходиться на тимчасово окупованій території.

Верховна Рада надала доручення Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики доопрацювати зазначений законопроект в частині внесення змін до Цивільного процесуального кодексу щодо можливості проведення реструктуризації за кредитними договорами, за якими суд прийняв рішення щодо звернення стягнення на єдине житло позичальника, але таке рішення не виконано внаслідок дії Закону "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті".

Також Комітет має вирішити питання про продовження дії Закону "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті" на час проведення реструктуризації.

Дізнавайтеся повну інформацію про контрагентів і фізосіб, з якими плануєте працювати. Система CONTR AGENT покаже дані з ЄДР, фінансовий і податковий стан на 6,5 млн компаній та ФОП. А ще тут є дані з державних реєстрів про всіх громадян України. Оцініть переваги CONTR AGENT просто зараз.

Як стати впізнаваним на юридичному ринку? Створіть профіль компанії у Liga:BOOK. Будуйте довіру клієнтів, розмістивши нагороди, сертифікати, та збирайте відгуки. Виділяйтеся на фоні колег завдяки експертним публікаціям на ЮРЛІЗІ. Дізнайтеся про всі інструменти просування у Liga:BOOK прямо зараз.

Читайте також:

Колекторів зобов'яжуть працювати за чіткими правилами: прийнято Закон

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини