Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Засудження особи до позбавлення волі не виправдовує безпідставне тримання під вартою під час розслідування: ЄСПЛ

Реклама

Навіть якщо правоохоронці на 100 % переконані у винності підозрюваного, їм все одно слід належним чином обгрунтовувати необхідність застосування і подовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Бо обвинувальний вирок не виправдає факт порушення конвенційних гарантій під час досудового розслідування.

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «Золандт проти Нідерландів» (№ 69491/16), повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Фердинанд Жерардус Золандт був обвинувачений у замаху на вбивство, збройному нападі за обтяжуючих обставин, знищенні майна та незаконному зберіганні вогнепальної зброї, боєприпасів та кастету.

Рішенням слідчого судді йому було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою протягом 14 днів. Пізніше суд подовжив його тримання під вартою і відхилив декілька клопотань про звільнення з-під варти.

Апеляційний суд, який переглядав рішення за скаргою підозрюваного, відхилив його вимоги та залишив у силі оскаржуване рішення.

Пізніше Золандт був визнаний винним у декількох злочинах і засуджений до десяти місяців позбавлення волі з вирахуванням терміну, відбутого під вартою під час досудового розслідування.

Ще під час розслідування чоловік звернувся до Європейського суду з прав людини. Посилаючись на ст. 5§3 (право на свободу та безпеку) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, він скаржився на те, що рішення апеляційного суду за його скаргою не містило достатніх підстав для обґрунтування продовження його тримання під вартою.

Суд у Страсбурзі констатував порушення ст. 5§3 Конвенції.

Повна база рішень ЄСПЛ відтепер доступна у системах ЛІГА:ЗАКОН. 60 тис. рішень ЄСПЛ у прив'язці до відповідних статей Конвенції офіційною мовою та в перекладі на будь-яку дату у минулому. Плюс короткі огляди рішень українською та легка навігація від рішень ЄСПЛ до відповідних статей Конвенції та навпаки. Деталі за посиланням

Як отримати більше клієнтів для юридичного бізнесу? Зареєструйте компанію у Liga:BOOK. Цей каталог допомагає клієнтам знайти юристів, адвокатів, нотаріусів. Учасники Liga:BOOK публікують статті й розміщують банери на новинних майданчиках ЛІГА:ЗАКОН, беруть участь у юридичному рейтингу. Дізнайтеся про всі можливості Liga:BOOK прямо зараз.

Читайте також:

Виконавці отримали допуск до інформації про номери банківських рахунків боржників

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини