Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За проведення дострокових виборів мера Києва парламент може проголосувати вже завтра

21 січня 2010, 18:06
255
0
Реклама

22 січня Верховна Рада визначить долю нинішнього мера Києва Леоніда Черновецкого. Про те, що Верховна Рада вже завтра може прийняти рішення про проведення дострокових виборів в Києві 30 травня 2010 року, заявив на брифінгу віце-спікер ВР Микола Томенко.

18 січня у Верховній Раді України були зареєстровані два проекти постанови "Про призначення позачергових виборів депутатів Київської міської ради і Київського міського голови". Автором одного з документів являється спікер парламенту Володимир Литвиндругого - народні депутати від фракції БЮТ Андрій КожемякинМикола Томенко і народний депутат Кирило Куликов (фракція НУ-НС). Документи були зареєстровані у ВР під №№ 5520 і 5520-1 відповідно.

Згідно Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", достроково припинити повноваження мера може Верховна Рада призначивши позачергові вибори міського голови, у випадку якщо мер допускає порушення Конституції чи законів України, прав і свобод громадян. Для того, щоб довести неефективність управління містом або порушення законодавства, досить судових рішень про визнання розпоряджень або дій міського голови незаконними і відповідних виводів комітету Верховної Ради (ч. 5 ст. 79 Закону). Чого вже чого, а рішень суду про визнання незаконними дій міського голови за останній час накопичилося предостатньо (тільки одні рішення по підвищенню тарифів чого варті).

Крім того, Верховна Рада 354 голосами вже прийняла в першому читанні постанову "Про звіт тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин порушення Конституції України і законів України, ухвалення протиправних рішень посадовцями Київської міської ради і його виконавчого органу".

Усе, що залишилося парламенту, - це визначитися завтра: бути або не бути позачерговим виборам 30 травня. Для того, щоб призначити позачергові вибори, потрібна підтримка 226 народних обранців.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини