Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нова редакція Українського правопису: Нацкомісія зі стандартів держмови зробила заяву

Реклама

Національна комісія зі стандартів державної мови зробила заяву щодо Українського правопису, повідомляє Урядовий портал.

Комісія стурбована ситуацією, яка склалася навколо нової редакції Українського правопису.

Усвідомлюючи важливість покладених Законом «Про забезпечення функціонування української мови як державної» завдань, пов'язаних із напрямами діяльності, та власну відповідальність, Нацкомісія наголосила, що завчасні дії, звернення та заклики можуть вивести українське суспільство за межі правового поля.

Зважаючи на широкий резонанс у ЗМІ через рішення Окружного адміністративного суду міста Києва щодо постанови Кабміну № 437, Національна комісія зі стандартів державної мови як центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом звертає увагу органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, що станом на 29 січня 2021 року немає повного тексту рішення суду, який може бути предметом конструктивного обговорення.

Комісія як колегіальний орган виконує свої повноваження в межах та в спосіб, визначені Конституцією, законами, іншими нормативно-правовими актами, дотримується прямих норм Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та ухвалює рішення щодо стандартів державної мови.

До моменту, коли рішення суду набуде чинності, постанова Кабінету Міністрів «Питання українського правопису» від 22 травня 2019 року № 437 є чинною та обов'язковою для виконання на всій території України.

Нагадаємо, 28 січня 2021 року Окружний адміністративний суд міста Києва визнав протиправною та нечинною урядову постанову від 22 травня 2019 року № 437 «Питання українського правопису». Під час розгляду справи суд установив, що Кабінет Міністрів при ухваленні вказаної постанови діяв поза межами своєї компетенції та з порушенням законодавства, що регулює порядок прийняття нормативно-правових актів. Кабінет Міністрів оскаржуватиме в апеляційній інстанції таке рішення суду, заявила заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць.

Спрогнозуйте результат рішення суду з Verdictum PRO. ЛІГА:ЗАКОН презентує першу систему аналізу судових рішень із передбаченням вірогідності перемоги в суді за допомогою штучного інтелекту. Функціонал прогнозування на підставі аналізу тексту позовної заяви створено для попередньої оцінки ризиків та економії часу адвоката протягом підготовки до судових засідань. Детальніше за посиланням

Нові виклики - нові можливості. Екосистема хмарних рішень LIGA360 повідомить про зміни в розкладі судових засідань, дозволить моніторити рішення конкретного суду чи навіть судді, сигналізуватиме про зміни в реєстрах щодо постачальників і партнерів. Час замовити тестовий доступ

Ви можете замовити повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини