Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НААУ звернулася до Генпрокурора відносно незаконного обшуку адвокатів

29 жовтня 2013, 17:13
217
3
Автор:
Реклама

Національна асоціація адвокатів України на своєму сайті опублікувала лист від 28.10.2013 р. № 1462/0/2-13 із зверненням до Генерального прокурора України Віктора Пшонке відносно обшуку в приміщенні юридичної фірми "Алексеев, Боярчуков і Партнери".

Як відзначається в листі, 27 вересня 2013 р. в НААУ звернулася голова Ради адвокатів м. Києва Інна Рафальская відносно порушення прав адвокатів С. Алексеева, С. Боярчукова, А. Тараненка, О. Дихтяренка, Е. Штоколова, Д. Кириловой при проведенні обшуку. Виходячи зі змісту звернення НААУ повідомляє, що на підставі визначення слідчого судді Ленінського районного суду м. Донецька О. Данилюк від 13 вересня 2013 р. слідчими ОВД ГСУ МВС 20 вересня 2013 р. був проведений обшук в приміщенні ТОВ "Юридична компанія Алексеев, Боярчуков і Партнери".

Повідомляється, що визначення судді, яке відповідало вимогам ч. 2 ст. 23 Закони "Про адвокатуру і адвокатську діяльність"було виконано органом досудового розслідування з порушенням норм Закону.

Згідно з цією статтею Закону у разі проведення обшуку або огляду житла, іншого володіння адвоката, приміщень, в яких він здійснює адвокатську діяльність, тимчасового доступу до речей і документів слідчий суддя, суд у своєму рішенні в обов'язковому порядку вказує перелік речей, документів, які планується відшукати, виявити або вилучити під час проведення слідчої дії або застосування міри забезпечення карного виробництва, а також враховує вимоги пунктів 2-4 частини першої це статті. Під час проведення такого обшуку має бути присутнім представник ради адвокатів регіону. Для цього посадовець, який проводить відповідну слідчу дію, повинен завчасно повідомити про це раду адвокатів регіону по місцю проведення такої процесуальної дії.

Крім того в Законі про адвокатуру заборонено вимагати від адвоката надання відомостей, які є адвокатською таємницею, тобто інформації, яка стала відома адвокатові про клієнта, питання по яких клієнт звертався до адвоката, зміст рад, консультацій, роз'яснень адвоката, складені ним документи і відомості, отримані адвокатом при здійсненні адвокатської діяльності.

Але порушуючи ці вимоги Закону Рада адвокатів м. Києва був повідомлений про проведення обшуку тільки за 8 хвилин до його початку, а її представникам не було надано для ознайомлення додаток до протоколу обшуку, в якому вказаний увесь перелік вилученого. При цьому в ході обшуку були вилучені документи і інформація, яка зберігається на електронних носіях, отримана адвокатами під час здійснення адвокатської діяльності і яка не торкається документів, вказаних у визначенні слідчого судді.

При цьому на зауваження і заяви членів Ради адвокатів м. Києва И. Іванова, В. Степьюка, В. Сердюка, які брали участь в слідчих діях, були проігноровані слідчими і не внесені до протоколу обшуку. В. Степьюком була викликана міліція і зроблена заява про здійснення відповідальними за обшук посадовими особами карних правопорушень, передбачених ст. 365 і 397 Карного кодексу України.

Адвокати просять перевірити обставини, викладені в зверненні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини