Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порушення процесуальних прав обвинуваченого не завжди відшкодовується грошима: рішення ЄСПЛ

Реклама

Іноді у позитивному для заявників рішенні Європейського суду з прав людини за констатацією факту порушення конвенційних гарантій слідує відмова у відшкодуванні моральної шкоди в грошовому еквіваленті.

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «Кескін проти Нідерландів» (№ 2205/16), повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Вахапа Кескіна засудили до дев'яти місяців позбавлення волі за організацію шахрайства, вчиненого через компанію. Також його зобов'язали відшкодувати 59,3 тис. євро завданих збитків.

Він подав апеляцію, стверджуючи, що не керував злочином, і вимагав перехресного допиту семи свідків, показання яких були використані як докази у справі. І хоча цю вимогу підтримала сторона обвинувачення, апеляційний суд відхилив її як необґрунтовану. Втім, строк обмеження волі був зменшений на третину.

Верховний суд, куди звернувся засуджений і стверджував про нездатність забезпечити справедливий судовий розгляд, визнав скаргу неприйнятною.

Тоді пан Кескін звернувся до Європейського суду з прав людини. Посилаючись на ст. 6 §1 та 3 (d) (право на справедливий судовий розгляд) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, він скаржився на неможливість поставити запитання свідкам.

Оскільки Конвенція гарантує кожному, хто обвинувачений у вчиненні кримінального правопорушення, право допитувати свідків обвинувачення або вимагати, щоб їх допитали, а також вимагати виклику й допиту свідків захисту на тих самих умовах, що й свідків обвинувачення, ЄСПЛ констатував порушення конвенційних гарантій.

Разом із тим суд постановив, що виявлення порушення складало достатню справедливу сатисфакцію щодо моральної шкоди, завданої заявнику.

Тож високі судді вирішили, що держава-відповідач має виплатити пану Кескіну лише 692 євро і 65 центи як відшкодування його видатків і витрат.

Повна база рішень ЄСПЛ відтепер доступна у системах ЛІГА:ЗАКОН.

60 тис. рішень ЄСПЛ у прив'язці до відповідних статей Конвенції офіційною мовою та в перекладі на будь-яку дату у минулому. Плюс короткі огляди рішень українською та легка навігація від рішень ЄСПЛ до відповідних статей Конвенції та навпаки.

Деталі за посиланням

Читайте також:

ЄСПЛ опублікував рішення щодо прийнятності справи "Україна проти Росії (щодо Криму)"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини