Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Конституційний Суд підтвердив можливість усунення членів правління у будь-який момент

Реклама

Конституційний Суд розтлумачив зміст ч. 3 ст. 99 ГКзгідно якої члени виконавчого органу можуть бути у будь-який момент усунені від виконання своїх обов'язків. Віднині це положення слід розуміти як право компетентного органу суспільства у будь-який момент і на будь-яких підставах усунути особу від виконання обов'язків члена виконавчого органу за умови, що в статутних документах суспільства не визначено таких підстав.

На думку КСУ, ця норма є формою захисту права власності, яка полягає в специфічній дії носіїв корпоративних прав в стосунках з обличчям, якому вони довірили право здійснювати управління суспільством, і не може розглядатися в розрізі трудового правазокрема в аспекті ст. 46 КЗоТ. Усунення членів або голови правління від виконання обов'язків по своїй правовій природі, предмету регулювання і правовими наслідками відрізняється від усунення працівника від роботи на підставі ст. 46 КЗоТ. Тому рішення органів суспільства про усунення членів правління слід розглядати в межах корпоративних правовідносин, керуючись ч. 3 ст. 99 ГК.

Необхідність тлумачення ч. 3 ст. 99 ГК була викликана неоднозначною судовою практикою з питання усунення членів правління від виконання ними своїх обов'язків. Одні суди розглядали таке усунення в аспекті ст. 46 КЗоТ, тобто як усунення членів правління від роботи, інші - розмежовували категорії усунення від роботи і усунення від виконання членів правління суспільства. Це призводило до порушення права власності, закріпленого в ст. 41 Конституціїоскільки учасники суспільства не могли попередити або припинити неналежне використання майна суспільства, позбавивши прав членів виконавчого органу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини