Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юридичний ринок 2020: підсумки, тренди, очікування

Реклама

Матеріал підготувала Тетяна Охрімчук, адвокат, керуючий партнер АО Jherson Group

2020 рік залишив помітний відбиток не лише на економіці країни, а й ринку юридичних послуг. Можна з упевненістю заявити, що епідемія Covid-19 та наслідки, які вона за собою привела, стали найбільш серйозним випробуванням стійкості юридичного ринку за останнє десятиліття. У зв'язку з деякими чинниками і вищезгаданою пандемією, в нашій країні було впроваджено чимало юридичних новацій, які місцями є незвичайними. 2020-й добігає кінця і коли як не зараз варто поговорити про підсумки юридичного ринку, його тренди та прогнози на майбутнє.

Зокрема, варто відзначити, що за багато років саме в 2020-му багато юридичних фірм всерйоз задумалися над переходом в онлайн. Звісно, до цього часу вже чимало юридичних послуг надавалися за допомогою віртуального формату, але зараз це стало досить важливим атрибутом юридичного ринку.

Віртуальні юристи: очікування і реальність

Очевидно, що юридичний ринок трансформується не лише в Україні, а й в усьому світі. Фахівцям цієї сфери залишається лише пристосовуватися до нових реалій, щоб професійно вижити та складати гідну конкуренцію. Епідемія Covid-19 суттєво прискорила процес активного впровадження юристами нових технологій роботи та переходу на дистанційне обслуговування. Свій внесок зробила й автоматизація багатьох процесів, яка з кожним роком все більше входила в життя громадян. Наприклад, щоб подати заявку для складання документів або реєстрації торгової марки сьогодні вже не треба їхати в офіс юриста. Всі необхідні процедури можна виконати онлайн за допомогою мобільних додатків або відповідних форм в інтернеті. Щодо найбільш популярних практик юридичного бізнесу, експерти відзначають, що в 2020 році практика кримінального права та захисту бізнесу продовжують зберігати лідируючі позиції на ринку.

Зміни потреб та вимог клієнтів

Тенденції залучення онлайн-юристів були помітні ще до пандемії. Їх перевага полягає в залученні гнучкого підходу в роботу, а відсутність географічних бар'єрів дозволяє залучити кращих фахівців. Що стосується самих клієнтів, їх потреби стають більш специфічними, що вимагає адаптації та масштабування юридичного бізнесу. Відповідно, компанії всіма доступними методами намагаються посилити свої позиції у всіх правових галузях.

Як і раніше клієнти бажають отримати високий рівень послуг і не витратити при цьому значних коштів. 2020 рік не став винятком у цьому плані. У практиці кримінального права клієнти більше хочуть знайти конкретного адвоката, а не юридичну фірму. Це стало причиною появи тренду персональної репутації кожного окремого адвоката. Незалежно від того, в якій поважній юридичній фірмі він працює, практично кожного фахівця хвилює його особиста репутація на юридичному ринку.

Мода на консолідацію юристів у 2020 році

Говорячи про тренди 2020 року, фахівці не поспішають стверджувати, що саме цей рік став знаковим для масових об'єднань як окремих представників юридичного ринку, так і компаній. Справа в тому, що цей динамічний процес бере свій початок ще кілька років тому. Однак така практика сьогодні присутня і певну інерцію в даному плані створюють саме великі представники юридичного ринку. Компанії намагаються посилити свої позиції за рахунок об'єднань адвокатів, кадрових перестановок і входження в більш великі фірми. Не виключено, що непрості умови 2020 року вплинули на цей процес, адже умови юридичного ринку досить швидко змінюються.

Чого чекати на юридичному ринку в майбутньому

Після суворого карантину, який Україна пережила на початку поширення Covid-19, юридичний ринок став більше цінувати головний ресурс, отриманий поточними умовами - час. Елементарно на поїздку до клієнта, щоб уточнити важливі питання, як правило, йде багато часу. До того ж, спілкування дистанційно менш схильне до емпатії, що також економить значну кількість часу. Звичний робочий день з 9 години і до 17 у багатьох випадках відходить у минуле. Віртуальний режим роботи дозволяє людям обрати максимально комфортний режим роботи, який має свої переваги над вимушеним графіком. Це веде до підвищення задоволення від роботи і росту мотивації самих співробітників фірм. Існують дослідження, результати яких свідчать про значно вищу ефективність дистанційної роботи, в порівнянні з «офісним» аналогом.

У свою чергу це вимагає використання безпечних інструментів для комунікації з клієнтами та партнерами. Будь-яка юридична компанія, яка претендує на завоювання віртуального світу, обов'язково повинна забезпечити себе максимально надійними платформами для обміну інформацією. Кібербезпека - дуже важливий інструмент збереження адвокатської таємниці в сучасних реаліях. Саме тому юридичним фірмам варто уважно поставитися до цього аспекту діяльності.

Безумовно, не всім вдається швидко і без втрат перейти на новий режим роботи, що тягне за собою регулярні зустрічі в офісах, дзвінки і консультаційні чати. До того ж, процес переходу юридичних фірм в віртуальний світ продовжиться і в наступному 2021 році. Однак епоха онлайн-роботи з кожним днем все більше завойовує юридичний ринок.

Тетяна Охрімчук, адвокат, керуючий партнер АО Jherson Group

Читайте також:

Як Мін'юст складатиме адмінпротоколи на адвокатів через недотримання правил фінмоніторингу?

Втратила чинність стаття Кримінального кодексу щодо відповідальності судді за неправосудне рішення

Витрати на прибуття адвоката в суд підлягають відшкодуванню понад витрати на правничу допомогу: ВС

Аналізуйте судові рішення для підготовки виграшної позиції в суді за допомогою комплексного рішення LIGA360: АДВОКАТ. Отримайте доступ до усієї необхідної нормативно-правової, консультаційної інформації, використовуйте алгоритми дій у різноманітних ситуаціях. А найголовніше: спробуйте Verdictum PRO - інноваційну систему для оцінки ймовірності перемоги у суді за допомогою штучного інтелекту. Замовляйте вже зараз.

Спрогнозуйте результат рішення суду з Verdictum PRO. ЛІГА:ЗАКОН презентує для вас першу систему аналізу судових рішень із функціоналом передбачення вірогідності перемоги у суді у всіх трьох інстанціях за допомогою штучного інтелекту. Функціонал прогнозування на підставі аналізу тексту позовної заяви створено для попередньої оцінки ризиків та економії часу адвоката під час підготовки до судових засідань. Сьогодні Verdictum PRO аналізує понад 80 млн документів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини