Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Яких сфер стосується перехід на українську мову з 16 січня 2021 року: роз'яснення мовного омбудсмена

Реклама

Відповідно до ст. 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка набуває чинності 16 січня 2021, всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов'язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою. Про це нагадав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

“На практиці це означає, що український споживач нарешті отримає право  на обслуговування державною мовою за замовчуванням - у супермаркеті чи в інтернет-магазині, у кав'ярні чи ресторані, в банку чи в аптеці, на АЗС чи на вокзалі, в спортзалі чи бібліотеці тощо. Винятків небагато: лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою, прийнятною для обох сторін”, - сказав він.

Тарас Кремінь заначив, що така вимога стосується не лише сфери торгівлі. Йдеться також про освітні послуги (у т.ч. гуртки і секції), медичне обслуговування, надання соціальних послуг тощо.

Крім того, українською мовою має подаватися інформація в цінниках, інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню тощо.

Однак інформація державною мовою про товари та послуги може дублюватися й іншими мовами.

“У разі порушення права на отримання інформації та послуг українською мовою, споживачеві доцільно, насамперед, звернутися до працівника відповідної установи з проханням обслуговувати його українською, до менеджера або вищої керівної посадової особи, з проханням виправити ситуацію, зафіксувати порушення у книзі скарг. Кожен громадянин також може скласти скаргу на ім'я Уповноваженого із захисту державної мови, направити її письмово або електронною поштою на адресу Уповноваженого. При цьому важливо надати максимально повну інформацію про суб'єкт господарювання, обставини та докази, що підтверджують порушення”, - розповів Уповноважений.

Читайте також:

З 16 січня сфера обслуговування має перейти на українську мову

Оголошено переможця конкурсу на найкращий ескіз Великого Державного герба України

Робота з нормативно-правовими актами потребує глибинного аналізу, однак за кризових умов у країні важливо формувати швидку стратегію реагування для збереження бізнесу. Для того, щоб контролювати усі зміни і оперативно формувати план дій, важливо користуватися сучасними інструментами для оптимізації роботи юриста. Онлайн-система ІПС ЛІГА:ЗАКОН пропонує не тільки актуальну базу законодавства, але й безліч додаткових функцій: моніторинг правової картини дня, швидкий пошук документів зі зворотніми посиланнями, автоматичні сповіщення про всі важливі зміни в обраному документі. Почніть користування вже зараз для максимальної ефективності в режимі карантину.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини