Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Госценинспекция проти встановлення ціни договору в еквіваленті іноземної валюти

Реклама

Госценинспекция дійшла висновкущо українські суб'єкти господарювання в договорі з іншими українськими суб'єктами господарювання не мають права встановлювати ціну договору в еквіваленті іноземної валюти з прив'язкою до офіційного або ринкового курсу НБУ на день оплати. Таке обмеження торкається усіх суб'єктів господарювання незалежно від форми власності, у тому числі фізичних осіб - підприємців.

Такий висновок був зроблений на основі п. 1 постанови КМУ від 18.12.1998 № 1998згідно з яким формування, встановлення і застосування суб'єктами підприємництва вільних цін на території України здійснюються виключно у національній грошовій одиниці. Облік витрат в доларовому еквіваленті, згідно з цією постановою, під час формування цін вважається обгрунтованим тільки в частині імпортної складової структури ціни.

Раніше Госценинспекция виступала проти встановлення ціни договору в іноземній валюті. Втім, такі погляди Госценинспекции суперечать ч. 2 ст. 524 ГКзгідно якої сторони можуть визначати грошовий еквівалент зобов'язання в іноземній валюті. А також ст. 198 ХКвідповідно до якої грошові зобов'язання можуть бути виражені в іноземній валюті, якщо суб'єкти господарювання мають право проводити розрахунки між собою в іноземній валюті згідно із законодавством. Та і судова практика схиляється до того, що учасники господарських стосунків можуть визначати грошовий еквівалент зобов'язання в іноземній валюті (см постанови ВХСУ від 16.08.2006 № 6-19/236-05-8034 і від 15.02.2007 № 4/644-12/105).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини