Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати хочуть посилити відповідальність за підроблення документів

Реклама

Сьогодні, 3 грудня, депутати прийняли за основу урядовий законопроект № 3946 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за викрадення, привласнення, збут, підроблення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, а також свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану та/або використання завідомо підроблених таких документів».

Усі законопроекти з пояснювальними записками до них можна знайти в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ до систем.

У законопроекті запропоновано Кримінальний кодекс доповнити статтею 358-1, згідно з якою за викрадення, привласнення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, або свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану, а також умисне незаконне заволодіння ними в будь-який інший спосіб пропонують карати арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років.

За використання завідомо підроблених документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, або свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану хочуть карати арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років.

За підроблення документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, або свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану, а також придбання, збут або іншу передачу таких підроблених документів пропонують карати арештом на строк до шести місяців або позбавленням волі на строк до трьох років.

Вищенаведені дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб чи службовою особою з використанням службового становища, можуть потягти за собою покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Як зазначено у пояснювальній записці до проекту, у зв'язку з прийняттям Закону «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» значно розширено перелік документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус.

На сьогодні КК оперує застарілим терміном «паспорт». З огляду на зазначене Кодекс потребує внесення змін з метою дотримання єдиної термінології.

Не пропустіть новорічні знижки на кращі професійні рішення для юристів, адвокатів та партнерів юридичних компаній. Переходьте за посиланням та обирайте свою персональну пропозицію зі знижкою 30%.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини