Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ роз'яснив, як визначається справедлива вартість кредитно-депозитних операцій

Реклама

Нацбанк роз'яснив особливості відображення у бухгалтерському обліку окремих видів операцій. Зокрема, він розповів, як визначається справедлива вартість кредитних і вкладних (депозитних) операцій.

Справедлива ціна визначається як ціна, погоджена між продавцем і зацікавленим покупцем в операції незалежних сторін. Первинне придбання, ініціація фінансового активу або виникнення фінансового зобов'язання - це, як правило, ринкова операція, що забезпечує основу для попередньої оцінки справедливої вартості фінансового активу. Тому справедлива ціна фінансового інструменту під час первинного визначення, як правило, дорівнює фактичній ціні операції.

Якщо ж ринок для фінансового інструменту не є активним, банк встановлює справедливу вартість згідно з методом, вказаним в МСБО 39. Цей метод базується на застосуванні останніх ринкових операцій між обізнаними, зацікавленими і незалежними сторонами, посиланню на поточну справедливу вартість іншого схожого інструменту, аналізі дисконтних грошових потоків і моделі опційного ціноутворення.

Правильне визначення справедливої ціни згодне Інструкції по бухгалтерському обліку кредитних, вкладних (депозитних) операцій і формуванню і використанню резервів під кредитні риски у банках України необхідно при оцінці наданих кредитів і розміщених вкладів при їх первинному визначенні. Таке визначення здійснюється за справедливою ціною, включаючи витрати на операцію, і відображається у бухгалтерському обліку відповідно як актив і зобов'язання, які не підлягають взаємозаліку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини