Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Поліції можуть розширити підстави використання електрошокерів

12 листопада 2020, 09:24
1337
1
Реклама

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков ініціював внесення змін до Закону «Про Національну поліцію». Зокрема, до статті 45 запропоновано додати пункт, який дозволить ширше використання поліцейськими електрошокових пристроїв контактної та контактно-дистанційної дії.

Відповідну пропозицію 11 листопада підтримав на своєму засіданні Кабінет Міністрів, повідомляє прес-служба МВС. Документ направлено на розгляд Верховної Ради.

«У більшості держав світу як альтернативу застосування вогнепальної зброї підрозділи поліції застосовують електрошокери як засіб стримання агресії. Протягом двох років спеціалісти МВС проводили дослідження, погоджували використання таких пристроїв з Мін'юстом, вивчали досвід країн, зокрема Великої Британії. На сьогодні ми отримали першу партію сучасних електрошокерів», - розповів Арсен Аваков.

Очільник МВС пояснив, що застосування електрошокових пристроїв контактної та контактно-дистанційної дії - це гуманний поліцейський засіб примусу, який дає змогу припинити правопорушення і зупинити зловмисника, завдавши йому меншої шкоди в порівнянні з вогнепальною чи травматичною зброєю.

Чинною редакцією пункту 6 частини третьої статті 45 Закону про Нацполіцію електрошокери дозволено використовувати для відбиття нападу на поліцейського, іншу особу та/або об'єкт, що перебуває під охороною, та для відбиття нападу тварини, що загрожує життю і здоров'ю особи чи поліцейського.

У законопроекті запропоновано розширити підстави застосування електрошокових пристроїв контактної та контактно-дистанційної дії для затримання особи:

- яка вчинила адміністративне чи кримінальне правопорушення і чинить при цьому фізичну протидію поліцейському;

- яка вчинила тяжкий або особливо тяжкий злочин і намагається втекти;

- яка чинить збройний опір або намагається втекти з-під варти,

- а також озброєної особи, яка погрожує застосуванням зброї та інших предметів, що загрожують життю чи здоров'ю людей, зокрема поліцейського.

Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Тримайте руку на пульсі актуальної правової картини дня з усіма нововведеннями, використовуйте добірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зміни та майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату, зокрема і тих, що регулюють роботу компаній в умовах коронакризи, карантинів, надзвичайних станів.

Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН за посиланням, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте тверді та зважені рішення вже сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини