Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Джемилев має намір відновити в правах осіб, депортованих по національній приналежності

14 січня 2010, 15:06
232
0
Реклама

Закріпити на законодавчому рівні механізм відновлення прав осіб, насильно депортованих з України по національній приналежності пропонує народний депутат Мустафа Джемилевзареєструвавши у ВР під номером 5515 відповідний законопроект.

Зокрема, проектом закону "Про відновлення прав осіб, депортованих по національній приналежності" пропонується встановити обов'язок держави гарантувати відновлення в правах осіб, депортованих раніше з України по національній приналежності. Так, законопроектом пропонується зобов'язати відповідні держоргани і органи місцевої влади провести усі необхідні заходи по створенню умов для повернення в Україну вищезгаданих осіб і обов'язок улаштувати їх побут (надати земельну ділянку, житло, роботу і інші блага, необхідні для життєдіяльності людини). У законопроекті прописані конкретні механізми встановлення факту депортації і визначення статусу депортованих осібпорядок і умови реабілітації, особливості компенсації і реституції за вилучене внаслідок депортації майно. Згідно з документом факт депортації підтверджуватиметься відповідною довідкою, виданою компетентними органами, або рішенням суду. Порядок виплати компенсації, повернення майна або відшкодування його вартості повинен буде затвердити Кабмін.

На сьогодні правові механізми відновлення прав депортованих по національній приналежності осіб не регулюються жодним нормативно-правовим актом. На таких осіб не поширюються і норми Закону "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні". Відсутність нормативного акту в цій сфері блокує фактично усі дії, спрямовані на відновлення в правах депортованих осіб як уряду, так і органів місцевої влади.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини